Да_подкрепим_Илко

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Да_подкрепим_Илко

Nadejda i semeistvo

#326 uspeshna sesia?????

2012-03-26 06:06

A zashto e tryabvalo da praznuvat "успешна изпитна сесия" s piene i to, sadeiki po videoto ot tazi zlopoluchna nosht, zigzagoobraznoto hodene, nervnoto pushene, etc,s ne malko kolichestvo piene. Az sashto sam bila studentka 6 godini- 2 god poluvishe i 4 university i sam praznuvala dosta uspeshni sesii, no nyamam takav spomen ot zigzaobrazno hodeshti kolegi i kolejki, moyt saprug sashto nyama takiva stranni spomeni sled 5 god. v universiteta. Imashe smyah, radost, tanzi, pesni/kitara i razbira se mnogo Lyubov!! Az se chudya otkade tezi studenti vzimat pari za da kupuvat alkohol i zigari, koito dokolkoto znam, sa skapi...

Daje i spezialistite v tazi oblast utvarjdavat, che glavnata prichina za poboite e alkohol.

"Пред Нова телевизия Мариета Иванова, началник група "Престъпления срещу личността" в 7-мо РПУ, коментира, че проблемът в Студентски град е прекомерната употреба на алкохол, многото заведения, както и заниженият контрол в общежитията.
На въпрос, ако момчетата не са били употребили алкохол дали е щяло да се стигне до подобен инцидент, тя е на мнение, че това не би станало."
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4609151

A i nie vsashtnost oshte ne znaem koi e ubiez, zashtoto dokato se raboti po deloto ima zabrana za iznasyane na kakvato i da e info. Daje i roditelite (i nai-blizkite) na potarpevshite ne znayat, pone zasega, mnogo neshta ot tazi nosht. Ima zakon, koito se naricha "Zakrita vrata" spored koito dokato trae sledstvieto nishto ne tryabva da se razglasyava. Kogato se dade glasnost na faktite moje neshtata da se okajat savsem razlichni ot tezi koito gi pishem mislim i predpolagame.

Гост

#327 Re: uspeshna sesia?????

2012-03-26 17:42

#326: Nadejda i semeistvo - uspeshna sesia?????

Истината е , че се опираме само на изнесеното от медиите. Но по вашата логика, че виновни са тези , които са пили може да повлияе само на такива като вас, които определено са възпитавани с това, че алкохолът е виновен.  В моя дом откакто се помня, винаги е имало домашно произведен алкохол, но алкохолици няма, нито един пиянски скандал. Нямало е и забрана за употребата на алкохол, докато за тютюнопушене, не позволявам на никой да пуши в дома ми. Така ,че на база това аз не мога да виня алкохола. Виждала съм пияни хора, някои са агресивни, други точно обратното, по-мили и усмихнати. Затова съм на мнение кой какъв си е , такъв е и когато се напие. Когато съм имала контакт с близък колега, който е прекалил с мярката, не съм го пренебрегвала, а съм му оказвала съдействие да си стигне до стаята, с такива младежи се подхожда с кротко и добро. Когато отрезнеят те съзнават и са благодарни за оказаната помощ. Не мога да си представя, че някой ще изхвърли съквартиранта си от стаята, защото е пиян. Съквартирантът е виновен за нарушаване на реда, изчакай до другия ден и се оплачи, но нямаш право да се разправяш сам и да гониш някого от стаята. Ако ви е известно, Илко е изместван в друга стая, по негово желание, но се е върнал отново в стаята на близнаците. От правилника на общежитието прочетох, че при братя и сестри по тяхно желание може да не настаняват друг човек. Това е интересно, не случайно е заложено в правилника. Помислете какво влияние се оказва върху вклинения човек, не нарочно. Не се учудвам, че не са се разбирали. Проблемите са много и различни, защото алкохолът е бил тази вечер, преди това не е присъствал, но е имало напрежение в отношенията и натрупване на агресия, стаена, задържана. Причината е агресията  и трябва да се обърне внимание върху това , не може за всеки малък спор да се заформя бой и да се вадят ножове. Нямате си и на идея каква агресивност се шири сред младите хора, неповлияна от алкохол. И да се затегне реда и контрола в Студентските общежития и да се забрани употребата на алкохол, тогава ще избие друго, защото никой не обръща внимание на агресията. Агресивният човек има нужда от помощ, той показва  и крещи, помогнете ми, но никой не чува. Всеки трябва да се владее и предотвратява насилието, а не да го провокира!

Гост

2012-03-26 19:54

DA IZGNIEEEE NOJARA SMESHEN!!!!!

Гост

2012-03-27 00:58

Трябва да се предприемат превантивни мерки срещу насилието. Не да се върви след последствията.
sonia

2012-03-30 01:57

Всеки Ваш глас е една стъпка напред в борбата за човешките права и казуса „Невинен до доказване на противното”!

Гост

2012-03-30 11:15

Невинен

Гост

2012-03-30 16:03

Nevinen!

Гост

#333 Re:

2012-03-31 00:27

#330: sonia -Обяснете как може една петиция в такъв вид да повлияе върху борбата за човешките права. Няма казус, койте се решава с петиция. Всеки е невинен до доказване на противното, това е човешко право, което се дава от правозащитната система, докато не е осъден човек от правосъдието е невинен. Но защо е необходимо да се дава нечий глас? Защо да е обвинен несправедливо? Законът защитава правото на живот и наказва този, който е отнел чужд живот. Всичко е въпрос на доказателства, затова се води следствие и съдебно дело. Повдигнато е обвинение, трябва да се докаже в съда.

Гост

#334 Re:

2012-03-31 23:30

#12: Анета -

Според българския тълковен речник убиец е човек, който е убил  човек или с поведението си е причинил смърт на друг човек. Независимо дали си се защитавал или нападал, щом си отнел живот на човек си убиец. Независимо дали съда ще присъди невинен или не, човек е убит, дори да е престъпник този човек, той също има право на живот. Затова човек трябва да пази чуждия живот дори когато се отбранява! А това кой да живее и кой да умре е божие право!

Гост

#335 Re:

2012-03-31 23:35

#12: Анета -

Чувството на съжаление е резултат от страха и липсата на уважение.

Гост

#336 Re:

2012-04-03 00:17

#312: -

Освен външната врата на стаята, която непрекъснато показват в репортажите, днес видях в едно видео, че е цялата натрошена и вътрешната врата, от към вътрешната страна на стаята. Има две врати, едната е натрошена от външната страна, а другата - от вътрешната. За външната - ясно, пияните момчета са тропали по нея, докато им се отключи, за да влязат. Но вътрешната врата-защо? По нея има дупки нанесени и с остър предмет, навярно нож.

Nadejda i semeistvo

#337 Koi e Vinoven???

2012-04-03 05:15

"Но по вашата логика, че виновни са тези , които са пили може да повлияе само на такива като вас, които определено са възпитавани с това, че алкохолът е виновен."

Uvajaema Gost 327,

Da Vie ste prava, che az sam vazpitana v edno prekrasno semeistvo ot edin neveroytno dobar, fin, shtedar, chesten bashta, koito beshe 90% vazdarjatel. Toi imashe lichen povod da ne obicha alkohola, izglejda negoviya bashta e obichal ot vreme na vreme da se "pocherpva" i tova se e okazlo negativno na zyaloto semeistvo ot 5 deza i sapruga. Osven tova moyata bratovchedka edva ne se prosti s jivota si, kogato neiniya saprug, mnogo mil chovek, daje kogato si piivashe, ya tresna po glavata i tya leja v bolniza sas seriozna travma. ...toi sedeshe do neya placheshe i se izvinyavashe. Dobre, che se razvede sled tozi sluchai..

Az sashto imam kakvo da kaja po tozi povod. Vrashtaiki se kasno vecher ot lekzii, byah napadnata taka da se kaje v avtobusa ot nyakolko veselyazu, pocherpeni momcheta okolo 20 god. Avtobusat beshe pochti prazen i ako ne beshe shofiorat ne znam kak shteshe da zavarshi tyahnata veselba, kadeto az sluchaino se okazah potarpevsha.

Ako se pie malko i umno i sled opredelena vazrast, 20 ili kakto e v US 21 god moje i da ne e opasno, no v nashiya sluchai, kakto vidyahme na videoto i prochetohme se vidya, che tova ne e sluchaya. Trite mladeji (dvamata samo na 19 god????) sa pili parvo v obshtejitieto i posle sa otishli da si dopiyat v disco Play House...

Saglasna sam, che ima sluchai kadeto horata i bez alkohol se biyat i katastrofirat, no prozentno sluchaite sa mnogo poveche, kogato e upotrebyavan alkohol ili droga... Togava, chovek stava savsem razlichen ot tova koeto e v deistvitelnost. Beshe dokazano, che US voinik koito ubi 17 zivilni deza i jeni v Afghanistan e upotrebil alkohol. Minaliya mesez imashe edno klane v Shumen kadeto vsichki uchastnizi sa bili pocherpeni, nyakoi dosta dobre... Tova i dezata go znayat.

Az sashto taka ne moga da razbera zashto dvete momcheta ot Pernik sa polzvali obshtejitie. Pernik e samo na 22 - 24 km ot Sofia i te sa mogli spokoino da si patuvat. Az lichno sam patuvala dosta pati ot Sofia do Pernik na gosti ili po rabota i se dobirah do Pernik za okolo 40 min ne s kola a s baven gradski avtobus.

Kakto vijdam studentskite obshtejitiya sa mnogo natovareni (po nashe vreme ne beshe taka) i trybva da se pravi neshto v tazi nasoka. Az imah mnogo sastudenti, kolegi i priyateli koito patuvaha do Sofia ne samo ot Pernik no ot Novi Han, Svoge i drygi mesta ot tar.nar. Sofia-grad. Nash priyatel i sega patuva ot Pernik do Sofia 4 pati v sedmiza, prosto ima hubava rabota v Sofia i hubava/udobna kashta i semestvo/rodnini v Pernik.

Razbira se az ne smatam da Vi ubejdavam. Vie imate pravo na svoe mnenie i razbirane po vaprosa za alkohola i izobshto, no tezi dovodi koito predstavyate nyama da se vzemat seriozno v sada, nadyavam se znaete tova.

A otnosno agresiyata ste prava, vremeto i sistemata sa takiva, che sazdavat usloviya za agresiya, zloba, nenavist, etc. Az naprimer se shashnah kato vidyah video na "lovzi" koito sa samo na 17 god.

http://news.pernik24.bg/339693.html

Razbira se az ne obvinyavam maloletnite momcheta i mladejite. Za vsichko sa vinovni vazrastnite, te sa vinovni i v sluchaya s tragediyata v nashata gordost ot 70-80 god ili Studentskoto gradche...
S nai-dobri pojelaniya,
Nadejda i semeistvo

Гост

#338 Re: Koi e Vinoven???

2012-04-03 12:35

#337: Nadejda i semeistvo - Koi e Vinoven???

Права бях, че имате лична мотивация да заемате страна. Колкото и да не ви се вярва, имаме нещо общо. Моят баща беше въздържател, навярно повлиян от това, което е преживял в детството си. Неговият баща е пиел, а моят баща е започнал работа на 8 години, по неволя. Израстнал е в следвоенно, много мизерно време, имал е всичко на всичко само дрехите на гърба си. Дядо ми е бил много добър и хората са се възползвали от това, вместо да му платят за труда, са го черпели и се е връщал без пари и пиян. Глад и мизерия, такива времена. Затова децата са работили от невръстна възраст. Борба за оцеляване. Баща ми поправи много грешки на своя баща. Не познавам дядо си, починал е млад. Но не го осъждам. В "Малкият принц" на Екзюпери има една запомняща се фраза : " Пия, за да забравя, че пия." Смятам, че всяко следствие си има причина. Не трябва да сме крайни и да съдим. Научих нещо от баща си, това е неговото чувство за мярка. Моят брат пострада като дете , от шофьор , който е преминавал с висока скорост, повлечен е от тази сила и избутан , като падайки си ударя главата. Това става пред болницата и веднага го поемат от там. Води се средна телесна повреда. Шофьорът като е видял цялата глава обвита в бинтове, когато го е посетил в болничната стая, му се е обърнало всичко пред очите. Изплашил се е. Човекът имаше тогава две малки деца. Обърнал му се е живота. Срещнал баща ми и се е примолил да не го осъжда. Баща ми се поставил на неговото място и проявил благородство, не е искал да съсипе живота на това семейство и потърпевшите да бъдат децата му. След този инцидент останаха някои последствия за брат ми и майка ми е много разочарована от постъпката на баща ми, не може да се примири с това. Аз пък смятам, че той е постъпил правилно. Казвам и , какво ще се промени за нас, ако го бяхте осъдили. Не е лесно да преодолееш личната болка и да заемеш чуждата страна и да простиш. Затова аз разбирам по друг начин инцидента със студентите. Не ги виня и осъждам, искам само да открия другите причини. Не винаги нещата са такива каквито ни ги представят. Много е лесно да кажеш, щом има алкохол, значи той е причината. Осъждам поведението на пияните момчета, но не мога да се съглася, че всичко е заради алкохола. А би трябвало да съм отвратена от това, според вашите разбирания и да  заема противоположната страна, само по презумция, че алкохолът е причината. Аз се доверявам на интуицията си. Не мога да си го обясня и затова търся отговори, но когато чух за първи път новината за този инцидент нещо ми подсказа, че нещата не са такива каквито ги представят. Дразня се когато ми навират нещата, не ги представят така както са станали и аз сама да възприема случилото се. Твърде еднопосочно и елементарно се гледа на този случай. Имам разни опасения, мои разсъждения, но няма да ги споделя. Само ще потвърдя , че причината не е алкохола, а агресията. Младите хора трябва да се научат да живеят не сами за себе си, да почитат другите. В живота трябва да има и компромиси в името на разбирателството. Смятам, че животът ни изпраща изпитания, за да се научим да бъдем човеци. Бъдете добри! Не сме сами, създадени сме , за да живеем заедно. Трябва да се научим! Нека разрешаваме проблемите си цивилизовано,  а не с насилие!

Гост

#339 Re:

2012-04-03 14:46

#279: -

Има още една врата, нейното състояние е потресаващо. Необяснимо защо тя е цялата в дупки, някои от остър предмет. Това е вътрешната врата на стаята, от вътрешната страна са нанесените удари.

Гост

#340 Re:

2012-04-03 14:58

#290: -

Как разбрахте кой е нападнат и кой е нападател? Бяхте ли в стаята? Видяхте ли? Аз ще ви кажа, защото дяволът си няма работа е казал, Илко аз и ти сме двама, а те са трима, вземи ножа и ставаме трима на трима. Съжалявам за неуместната шега, но когато пишете мислете и прочетете малко.

Гост

#341 Re: Re:

2012-04-03 15:18

#296: Гергана - Re:

Стискането на ръце в юмрук не винаги означава готовност за бой. Това е неволно инстиктивно движение на ръцете когато човек търси помощ, нуждае се от подкрепа. Малките бебенца когато спят също са със свити в юмруче ръчички, така се предпазват интуитивно. Те не са агресивни и не показват готовност за бой. Преди време ми направи впечатление една възрастна жена, че често свива по този начин ръцете си и си потърсих отговор защо го прави, при какви обстоятелства. Така разбрах какво означава това. Изхождайки от конкретната ситуация, момчетата, ако сте ги видяла със свити ръце в юмрук, са търсели в себе си подкрепа, за да се справят с проблема, това в никакъв случай не означава , че са искали да се бият и стиснатите юмруци са знак за агресивно поведение.

Бясна може би е имала в предвид под думата бърз , не тичането на Илко по стълбите, а това, че всичко в стаята се е развило много бързо. Фактите са, че има едно насинено под очите момче, едно с рана на гърба и едно убито. Оръжието е нож. Това е известно и видимо. Това, което не знаем е какво се е случило в стаята. Но знаем , че е станало за твърде кратко време. Това съдим по времето, което е отчетено от камерите.

Гост

2012-04-10 14:31

Някой обръща ли въобще внимание на подобни петиции? Поне на три пъти се подписва , толкова видях, може и повече да са една и съща дама, Магдалена Русева от Добрич, възможно ли е да са три или ен-на брой с това име и фамилия от този град? А да не казвам, че имаше и други фрапиращи случаи в измислени имена, като такива, които иронизират, а не подкрепят петицията.

Гост

#343 Re: Koi e Vinoven???

2012-04-10 17:12

#337: Nadejda i semeistvo - Koi e Vinoven???

Г-жо Надежда, ето ви новина от същия сайт (по принцип не се осланяйте на него, защото там наблягат на негативни новини само и преписват най-вече от други медии)

http://news.zapernik.com/343772.html

Това, което прави  впечатление в новината е: "Може би става въпрос за нападение на улицата от непознати, в следствие от разменени реплики, вероятно провокирани от алкохол. Обществото явно е станало нетърпимо към леки дрязги и избиват комплекси", коментира началникът на сектор "Криминална полиция" в Седмо РУП Красимир Милчев.

Момчето е в кома, лекарите са изумени от жестокостта, с която е бито. Отново агресия, нечовешка озлобеност. Това става ежедневие, защото никой не вижда проблема, всъщност агресията е следствието, проблема е безпътицата, безцелието, безверието и т.н. Омагьосан кръг. Навсякъде деструктивни сили, заливащи отвсякъде.

Гост

#344 Re: Re:

2012-04-14 11:36

#336: - Re:

Оказва се, че тази врата е била в това състояние преди трагичната нощ. Илко е избивал върху нея агресивността си. Там където прочетох за това, беше споменато и за анаболи. Направих връзка между вземането на анаболи и агресивността. Не зная дали Илко е вземал някога анаболи, но се оказва, че те са причина за агресивно поведение. С търсачката изписвайки "анаболи и агресия" излязоха много материали, които потвърждават за едно такова агресивно поведение, което е проявил Илко. Дано прочетат повече хора за това. Анаболите причиняват повече вреда от алкохола. Ако всички знаят за вредата от прекомерната употреба  на алкохол, то едва ли повечето от тези, които прибягват до употребата на анаболи и всякакви добавки знаят какви са последствията за здравето и поведението им.

Nadejda I semeistvo

2012-04-15 00:09

"Оказва се, че тази врата е била в това състояние преди трагичната нощ. Илко е избивал върху нея агресивността си. Там където прочетох за това, беше споменато и за анаболи. Направих връзка между вземането на анаболи и агресивността."

Uvajaema/i 344 kade prochetohte tazi info, che vratata e bila razbita predi tova? Vashiya namek che Ilko moje da e vzemal anaboli e malko tendenzionen. Interesno shte bade i nie da prochetem tazi statiya. Za agresiyata ste prav, tya e chesto sreshtano yavlenie sega, predi vreme ne beshe. Nai-chesto se poyavyava sled kato se "otkluchi" osobeno pri upotreba na alkohol.

Nie oshte ne znaem, koi e izvarshil tova neshto s Mario i dokato ne izlezat faktite potvardeni ot kompetenti profesionali (kak i kakvo tochno e bilo), shte tryabva da se vazdarjame ot obvineniya.

Makar che na men sashto mi pravyat vpechatlenie nyakoi neshta, naprimer info koeto se poyavi, che udarat e bil nanesen ot levichar, a za Ilko kazaha che ne e levichar, tova che nego parvo sa go napadnali s noj i viliza i toi se e otbranyaval. Sashto taka interesen e i factat che tretiya nlad chovek (okolo 23-24g e doshal da se bie makar che nego nikoi ne go e vikal i negovoto idvane veroyatno e uslojnilo situaziyata. Drygo koeto e interesno (az kato roditel ne go razbiram) zashto roditelite na dvete Pernishki momcheta sa gi pusnali na obshtejitie, kogato ot vsichki se znae, che segashniya Studentski grad e parodiya i vertep, piyani momicheta se vargalyat po zemyata, droga, prostituziya, alkohol i razvrat na korem taka da se kaje. Maikata na Ilko i na drugi mladeji ot ottdaleche nyamat izbor, no horata v Pernik i drugite mesta okolo Sofia Imat tozi izbor.

Ako deistvitelno Ilko e zaplashval Mario, kakto roditelite na dvete momcheta se izraziha, nai-lesnoto e bilo za dvete momcheta da napusnat tazi malka i neudobna staichka. Koi ste predpochete da jivee v malka kletka i vertep, kadeto jivota my e v opastnost, kogato ima vazmojnost da jivee spokoino i komfortno. Drugiya variant e bil (ako e zaplashvan) da se oplache v poliziyata. Imalo li e ofizialno oplakvane ot Mario v poliziyata? Bez da dava Fakti vseki moje da si govori kakvoto iska.

Ima i drugi neshta za komentirane, no neka parvo izchakame Ofizialnite Rezultati. I neka se pridarjame kam prezumpziyata, che vseki e nevinen dokato ne se dokaje obratnoto.

Blagodarya za vashite otgovori, po stila razbiram, che govorya s edin i sasht chovek i sigurno ste ot Pernik. Az nyamam vreme da pisha tolkova chesto. Napalno mi e yasno che roditelite na trite momcheta chetat tezi diskusii i az mnogo sajalyavam za sluchiloto se. Izrazyavam moite i na semeistvoto mi dalboki saboleznovaniya na roditelite na Mario, (takova neshto na nikoi da ne se sluchva), a sashto taka na semeistvoto na Ilko za vsichkite problemi okolo tozi neshtasten sluchai.

Kato imam vreme shte pisha pak, az ne poznavam lichno nikoi ot momchetata i tehnite semeistva, prosto iskam da se dokaje sparavedlivostta!

Nai- dobri pojelaniya za vsichki, koito chetat discusiyata,

Nadejda i semeistvo

Гост

#346 Re:

2012-04-15 20:54

#345: Nadejda I semeistvo -

Г-жо, не успях да открия видеото, което искате да видите. Става въпрос за другата врата, не външната, която сте видяла. Репортажът е на бтв, но защо не успях да го открия, не мога да знам. Спомням си за датата, но може и да греша, 08.03.2012 г. Използвах различни думи при търсене, но не излезе.

Случилото се е факт , не може да върнем времето назад и да го предотвратим. Не познавам нито едно от момчетата. Болката ми е за всички несправедливи и нелепи случки с млади хора.

Повече не коментирам, не искам да повтарям едно и също нещо. Само ще ви отговоря, че за мен са важни причините за агресията, защо младите хора са толкова раздразнителни и реагират с насилие при решаване на конфликтите си.

Преди време търсейки някаква информация попаднах на сайт, където са качили разговора воден в едно радиопредаване, дискутирало се е за случая с убитото момче в Студентски град преди 5 години. Няма промяна, и тогава и сега, едно и също се "претопля", резултати няма. От там ви копирам думите на един от участниците в разговора."Харалан Александров: Когато е блокирана, когато хората се чувстват в ъгъла, когато имат усещане за пълна безизходица и за пълна безпътица, те много често прибягват до насилие, това е типичното поведение на човек в ъгъла. И отсъствието на експлозия, социална, се трансформира в имплозия – хората започват да се саморазрушават, развиват зависимости, наркотици и всички тези неща, започва насилие вътре в семейството, започва насилие между връстници. Това са все феномени на блокираното социално развитие. Връзката между политическия провал и между насилието в Студентски град е абсолютно пряка. Да се откажем да го виждаме това нещо означава, че сме или некомпетентни, или безотговорни, или и двете, както най-често се случва."

Гост

#347 Re: Re:

2012-04-18 01:24

#346: - Re:

"В ранномодерните общества, каквото беше българското по време на социалистическия режим, образоваността имаше две цели. Едната - да те съоръжи с инструментално знание - да четеш и пишеш, да смяташ и пр., за да се впишеш в социалната или икономическата система, и другата - да те индоктринира идеологически, т. е. да ти промие мозъка възможно най-добре, за да станеш послушен и кротък поданик на държавата.

- Какъв е проблемът сега?

- В режим на преход, в какъвто живеем от 20 г., имаме недокрай пазарна, но определено плуралистична ситуация с много променящи се, конфликтуващи и оспорвани версии какво означава да си успешен човек. За този свят на съревнование, неустановеност и нарастваща несигурност, ние нямаме адекватно образование, което да подготвя младите за творческо справяне с предизвикателствата на живота. Т. е. ние имаме нещо, което образованието по инерция продължава да подготвя - по-скоро претоварени с информация, но зависими умове, а не активни, предприемачески и граждански ориентирани умове, способни да решават дилеми, да правят избор и да поемат риск. В този смисъл българското образование, което е много добро за подредено общество, каквото беше тоталитарното, спира да е добро за обществото, в което живеем. То е като остарелия Наказателен кодекс, който не е адекватен на природата на престъпленията и затова престъпленията остават ненаказани въпреки голямото желание на всяко предходно и специално на това правителство. Просто защото Наказателният ни кодекс е писан, за да бъдат наказвани престъпления на магазинери, откраднали от касата, а не олигарси и корумпирани политици, които злоупотребяват с власт и присвояват милиони от обществените поръчки. В този смисъл важно за съвременното българско образование е да обучава децата и на ЧОВЕШКИ ОТНОШЕНИЯ: как да се свързват един с друг, да си сътрудничат, да намират баланс между съревнование и сътрудничество и как да се самоуправляват като автономни морални същества. Защото ние имаме високо информирани хора, които са напълно безпомощни в социалния свят. Те или се превръщат в жертви, или се корумпират и започват да злодействат. Защото нямат морална агенция. Последното е задача на образованието." Извадка от интервю  с Харалан Александров на 24 часа.

Гост

#348 Re:

2012-04-22 13:41

#276: гост варна -

Мен това ме притеснява, неговата реакция след излизането му от ареста. Който е живял в общежитие и преди години, когато имаше ред и правила, заключени врати , недопускане на чужди хора и ред други, знае, че има ситуации, през които трябва да премине, това са житейски правила, през които рано или късно минаваме, за да се научим на толерантност, все пак делим един дом, едни тревоги и преживявания. Това са предизвикателства, с които трябва да се справим. Не е лесно да се разбираш с всеки, но може да положиш усилия и току виж нещата да се получат. Не живеем сами, трябва да се научим да се разбираме и помагаме, така се зараждат приятелствата. Все още поддържам такива от студентските си години. Отнесох се. Държането на момчето пред камерите. Дали е арогантно, агресивно или породено от страх. Точно страх, той е непрекъснато питал следователите, дали ще отиде в затвора, страхувал се е от затвора. Видял е какво е арест и е преживял провала си на база всичките си амбиции и мечти за нещо голямо в живота. Ето тук е проблема, момчето е поставено в някаква екстремна ситуация, с която не може да се справи, не знаем какво е станало, не знаем какви са неговите действия. Но знаем резултата. Не може да върнем времето назад и да разсъждаваме върху това кой какво е направил и защо не е направил друго. Но може да предотвратим следващи подобни инциденти. Като разберем причините и си направим своите изводи. Но макар и да има смекчаващи обстоятелства около обвинения за убийството, не трябва младите хора да остават с впечатлението, че убийството е ненаказуемо, че имат право да раздават сами правосъдие. Все пак наказанието винаги е имало за цел да превъзпита нарушителя. Затова се надявам за справедливо наказание, което да даде ясно послание към всички подрастващи за работеща правораздавателна система, за държавност, за правила и ред, допустимост на деянията, правилна преценка и реакция.

Гост

#349 Re:

2012-04-22 13:48

#288: -

Точно така. Който нарушава правилата и законите се наказва, като наказанието съответства на тежестта на извършеното престъпление. За хулиганство и убийство наказанията са различни.

Гост

#350 Re:

2012-04-22 13:57

#293: Алис -

Досега всички се водим от написаното в медиите, отделно че и то е доста противоположно. Но както прочетох някъде едно от момчетата е с малко алкохол в кръвта, допустимо дори с толкова промили да се шофира. Това ми дава надежда, че има кой да разкаже какво точно се е случило в онази нощ. Аз лично не вярвам в истината, която ни пробутват от медиите. Много тенденциозно и нечестно представиха историята.