Да_подкрепим_Илко

Гост

/ #338 Re: Koi e Vinoven???

2012-04-03 12:35

#337: Nadejda i semeistvo - Koi e Vinoven???

Права бях, че имате лична мотивация да заемате страна. Колкото и да не ви се вярва, имаме нещо общо. Моят баща беше въздържател, навярно повлиян от това, което е преживял в детството си. Неговият баща е пиел, а моят баща е започнал работа на 8 години, по неволя. Израстнал е в следвоенно, много мизерно време, имал е всичко на всичко само дрехите на гърба си. Дядо ми е бил много добър и хората са се възползвали от това, вместо да му платят за труда, са го черпели и се е връщал без пари и пиян. Глад и мизерия, такива времена. Затова децата са работили от невръстна възраст. Борба за оцеляване. Баща ми поправи много грешки на своя баща. Не познавам дядо си, починал е млад. Но не го осъждам. В "Малкият принц" на Екзюпери има една запомняща се фраза : " Пия, за да забравя, че пия." Смятам, че всяко следствие си има причина. Не трябва да сме крайни и да съдим. Научих нещо от баща си, това е неговото чувство за мярка. Моят брат пострада като дете , от шофьор , който е преминавал с висока скорост, повлечен е от тази сила и избутан , като падайки си ударя главата. Това става пред болницата и веднага го поемат от там. Води се средна телесна повреда. Шофьорът като е видял цялата глава обвита в бинтове, когато го е посетил в болничната стая, му се е обърнало всичко пред очите. Изплашил се е. Човекът имаше тогава две малки деца. Обърнал му се е живота. Срещнал баща ми и се е примолил да не го осъжда. Баща ми се поставил на неговото място и проявил благородство, не е искал да съсипе живота на това семейство и потърпевшите да бъдат децата му. След този инцидент останаха някои последствия за брат ми и майка ми е много разочарована от постъпката на баща ми, не може да се примири с това. Аз пък смятам, че той е постъпил правилно. Казвам и , какво ще се промени за нас, ако го бяхте осъдили. Не е лесно да преодолееш личната болка и да заемеш чуждата страна и да простиш. Затова аз разбирам по друг начин инцидента със студентите. Не ги виня и осъждам, искам само да открия другите причини. Не винаги нещата са такива каквито ни ги представят. Много е лесно да кажеш, щом има алкохол, значи той е причината. Осъждам поведението на пияните момчета, но не мога да се съглася, че всичко е заради алкохола. А би трябвало да съм отвратена от това, според вашите разбирания и да  заема противоположната страна, само по презумция, че алкохолът е причината. Аз се доверявам на интуицията си. Не мога да си го обясня и затова търся отговори, но когато чух за първи път новината за този инцидент нещо ми подсказа, че нещата не са такива каквито ги представят. Дразня се когато ми навират нещата, не ги представят така както са станали и аз сама да възприема случилото се. Твърде еднопосочно и елементарно се гледа на този случай. Имам разни опасения, мои разсъждения, но няма да ги споделя. Само ще потвърдя , че причината не е алкохола, а агресията. Младите хора трябва да се научат да живеят не сами за себе си, да почитат другите. В живота трябва да има и компромиси в името на разбирателството. Смятам, че животът ни изпраща изпитания, за да се научим да бъдем човеци. Бъдете добри! Не сме сами, създадени сме , за да живеем заедно. Трябва да се научим! Нека разрешаваме проблемите си цивилизовано,  а не с насилие!