За връщане на свободния достъп върху част от паркоместата, предоставени за паркиране на Посолството на Грузия

ДО: Г-Н НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВ - КМЕТ НА РАЙОН "ОБОРИЩЕ"

 

Уважаеми г-н Александров,

В края на м. февруари 2022 г. пред новия адрес на Посолството на Грузия на ул. "Шипка" № 3 (на ъгъла с ул. "Сан Стефано") бяха поставени пътни знаци, съгласно които 3 бр. напречни паркоместа откъм ул. "Шипка" и 2 бр. надлъжни паркоместа откъм ул. "Сан Стефано" бяха отредени за паркиране за дипломатически автомобили.

Въпреки че попада в Централна градска част, районът е основно с жилищни функции, а през почивните дни Докторската градина и околните заведения привличат много софиянци за прекарване на свободното време. Само на около 200 метра от посоченото място се намира и 38 ОУ "Васил Априлов", където в началото и в края на учебния ден тротоарите и пътното платно на ул. "Шипка" се претоварват от паркирани и изчакващи автомобили на родители, дошли да докарат или вземат децата си от училище. Също така преди няколко години в съседство бе преместено и Посолството на Република Южна Африка (ул. "Шипка" № 7), което също започна да ползва 3 бр. паркоместа. Поради тези обстоятелства въпросът с паркирането в квартала сам по себе си е достатъчно изострен и преди преместването на Посолството на Грузия на въпросния адрес и отнемането на 5 бр. паркоместа от зоната за платено паркиране. 

Считаме че предоставянето на такъв брой паркоместа на Посолството на Грузия е в нарушение на разпоредбата на чл. 112, ал. 1 от НАРЕДБА за организация на движението на територията на Столична община, съгласно която "Безплатно паркиране на дипломатически ППС по улици, булеварди, площади и паркинги общинска собственост, при и по повод обслужването на дипломатически представителства, се извършва на специално определени за целта места, сигнализирани с пътни знаци и пътна маркировка и при следните ограничения в бройката им: (1) пред сградите на посолствата се разрешава да се ползват до 6 места за напречно паркиране или до 3 места за надлъжно паркиране."

Употребата на съюза "или" вместо "и" в текста на разпоредбата ясно показва, че общият брой на предоставените паркоместа не може да бъде сбор от максимално допустимия брой надлъжни и напречни паркоместа едновременно, а дипломатическите представителства са ограничени да ползват или само надлъжни, или само напречни такива, с цел да не се затруднява паркирането на останалите граждани, като се отнема прекомерен брой паркоместа. 

Поради гореизложените обстоятелства моля да извършите проверка и да предприемете необходимите действия за намаляване на броя паркоместа, предоставени на Посолството на Грузия за безплатно паркиране.

Моля да ни уведомите писмено за предприетите от Вас действия и постигнатите резултати.

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че адв. Петко Петков ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...