Петиция относно дискриминационния закон за задължителната диплома за завършено образование за придобиване на шофьорска книжка

 

До: Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта и Министерството на образованието и науката

 

Относно: Закона за задължителната диплома за завършено образование за придобиване на шофьорска книжка

 

Уважаеми дами и господа,

 

С настоящата петиция ние, долуподписаните граждани на Република България, изразяваме нашето несъгласие и протест срещу дискриминационния закон, който изисква задължителна диплома за завършено образование като условие за придобиване на шофьорска книжка.

 

Смятаме, че този закон е дискриминационен поради следните причини:

 

1. Нарушение на правото на достъп до труд: Задължителността на диплома за завършено средно образование не е свързана със самата същност на шофьорските умения и безопасността на пътя. Това изискване ограничава правото на труд на хора, които могат да бъдат квалифицирани и отговорни водачи, но по различни причини нямат диплома.

 

 

2. Социална и икономическа дискриминация: Законът засяга хора от социално уязвими групи, които нямат възможност да завършат средно образование, но са принудени да придобият шофьорска книжка за професионално развитие или ежедневни нужди. Тази практика задълбочава социалната и икономическата неравенство.

 

 

3. Неоснователност на изискването: В цивилизованите западни страни, като Съединените щати и много европейски държави, не се изисква диплома за завършено основно образование за придобиване на шофьорска книжка. Вместо това, единственото изискване е владеенето на минимално ниво на езика на съответната страна. Тази практика позволява на хора, които имат бариери в живота си без диплома, да получат възможност да се придвижват лесно и да си намират работа на по-дълги разстояния от домовете си. 

 

Тази практика:

 

Улеснява социалната интеграция: Чрез премахване на излишните бариери, хората могат по-лесно да се интегрират в обществото, да участват активно в икономическия живот и да осигурят нужните услуги и помощ на себе си и на своите семейства.

 

Подпомага икономическата мобилност: Липсата на изискване за диплома дава шанс на хора с различен социален и икономически фон да се възползват от възможности за работа в различни региони, което подпомага икономическата мобилност и развитие.

 

Опростява административните процеси: Намаляването на административните бариери за придобиване на шофьорска книжка също така намалява бюрократичната сложност и спестява време и ресурси на гражданите и на държавата.

 

Пример с куриерските услуги: В съвременния свят, много онлайн магазини и платформи се възползват от куриерските услуги, които са от съществено значение за тяхната дейност. За работа като куриер се изисква само свидетелство за управление на МПС, което е напълно достатъчно за безопасното и ефективно извършване на работата. Обаче, дискриминационният закон в България затруднява хора, които нямат диплома, да получат необходимата шофьорска книжка, и по този начин ограничават възможностите им да се ангажират в тази важна и растяща професионална сфера.

 

 

Пример за успешни хора без нужното за целта образование:

 

Важно е да отбележим, че липсата на диплома за завършено образование не е бариера за професионално развитие и успех в много области. Примери за световноизвестни личности, които са постигнали огромен успех, без да притежават диплома за средно или висше образование, са следните:

 

1. Ричард Брансън – основател на Virgin Group, който напуска училище на 16 години и въпреки това изгражда мултимилиардна империя в различни сектори като музика, авиация и туризъм.

 

 

2. Дейвид Карп – създател на платформата Tumblr, който напуска училище на 15 години и успява да продаде компанията си за 1,1 милиарда долара на Yahoo.

 

 

3. Джей Зи – рапър и бизнесмен, изградил мултимилионна империя в музикалната индустрия и множество други бизнеси, без да е завършил училище.

 

 

4. Франсуа Пино – собственик на луксозната компания Kering (Gucci, Saint Laurent), напуска училище на 16 години и става един от най-богатите хора във Франция.

 

 

5. Майкъл Дел – основател на Dell Technologies, който напуска университета и изгражда една от най-успешните технологични компании в света.

 

 

6. Стив Джобс – съосновател на Apple, който напуска колеж, за да създаде революционни продукти като iPhone, Mac и iPad.

 

 

7. Марк Зукърбърг – съосновател на Facebook, който напуска Харвард, за да развие социалната мрежа, превърнала се в глобален гигант.

 

 

8. Хенри Форд – основател на Ford Motor Company, напуснал училище на 16 години, но успял да революционизира автомобилната индустрия чрез масово производство.

 

 

9. Уолт Дисни – създател на The Walt Disney Company, напуснал училище на 16 години и създал един от най-големите развлекателни бизнеси в света.

 

 

10. Арнолд Шварценегер – актьор, предприемач и бивш губернатор на Калифорния, напуснал училище рано, но постигнал световен успех в множество области.

 

 

 

Тези примери показват, че успехът не зависи от наличието на диплома, а от умения, амбиция и възможности. Задължителната диплома за шофьорска книжка само поставя ненужни ограничения за хората, които имат потенциала да бъдат отговорни и квалифицирани водачи, дори и без завършено образование.

 

 

Изискваме незабавно преразглеждане на този закон и премахване на изискването за диплома за завършено образование за придобиването на шофьорска книжка. Настояваме вместо това да се съсредоточите върху изисквания, които са пряко свързани със способностите за безопасно шофиране и обществената сигурност.

 

Считаме, че е необходимо да се осигури равен достъп до шофьорски права за всички граждани на страната, независимо от техния образователен статус. Апелираме към Вас да вземете под внимание нашите аргументи и да предприемете необходимите стъпки за промяна на закона.

 

Благодарим Ви за вниманието и разбирането.

 

С уважение,

"Жертви на системата"

 


Радо от Белгия и други организации    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Радо от Белгия и други организации ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:
Упълномощавам Радо от Белгия и други организации да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на следните страни:




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...