Подписка с искане за запазване на статута на защитена местност "Манастирска курия" за превенция от бъдещо застрояване на вековната букова гора над х. Бонсови поляни и Горнобанският манастир

Подписка с искане за запазване на статута на защитена местност "Манастирска курия" за превенция от бъдещо застрояване на вековната букова гора над х. Бонсови поляни и Горнобанския манастир "Св. Св. Кирил и Методий"

 

Уважаеми дами и господа,

Ние, долуподписаните, се обявяваме категорично против промяната на статута на защитена местност "Манастирска курия" с което да се улесни пътя за промяна на статута на цялата гора и изсичането и застрояването на вековният бук над х. Бонсови поляни и Горнобанския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" 

В последните месеци се предприемат стъпки към премахване на защитения статус на тези уникални места и към превръщането им в жилищни зони. Тези стъпки включват:

1. Премахване на статута на защитена природна територия, което ще доведе до загубата на ценни екосистеми и ще застраши местните флора и фауна.

2. Промяна в предназначението на земите от гора на ливада, въпреки че в района има многовековни букови гори, които са от изключително значение за биоразнообразието и опазването на природната среда.

3. Включване на местността в Общия устройствен план (ОУП) и последващото й включване в регулация като жилищна зона, което ще отвори врати за урбанизация и застрояване. Тази промяна не само ще унищожи важни природни ресурси, но и ще засегне качеството на живот на жителите на София. Бонсови поляни и районът около Горнобанския манастир са изключително популярни за разходки, отдих и туризъм. Застрояването им ще доведе до необратими щети върху околната среда, ще ограничи достъпа на гражданите до природата и ще наруши естествения облик на тези места.

Призоваваме компетентните институции да се вслушат в гласа на гражданите и да прекратят всички действия, свързани с промяна на статута на Бонсови поляни и района около Горнобанския манастир. Тези места трябва да останат защитени природни територии, които да бъдат съхранени за бъдещите поколения. Подпишете тази петиция и подкрепете опазването на нашата природа!

 

Следващата стъпка ще бъде предприемането на ефективни стачни действия !


Инициативни комитети от кварталите Горна баня, Княжево, Овча купел, Суходол, Бояна и др. квартали, както и туристически организации и неправителствени организации    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Инициативни комитети от кварталите Горна баня, Княжево, Овча купел, Суходол, Бояна и др. квартали, както и туристически организации и неправителствени организации ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...