Призив към европейските институции за прекратяване на процедурата за избор на Борислав Сарафов за Главен прокурор на Република България и започване на нов, прозрачен и демократичен процес

Тази петиция има за цел да обедини всички, които подкрепят исканията в цитиранoто по-долу писмо, с което призоваваме членовете на Европейския парламент, Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), Европейската комисия, както и Групата държави срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа, да:

  1. Прегледат ситуацията с номинацията на Борислав Сарафов за Главен прокурор на Република България;
  2. Повдигнат въпроса в съответните комисии и формати, за да гарантират, че българската съдебна система е независима и защитена от политическо влияние;
  3. Препоръчат на българските власти да прекратят процеса на номиниране на Сарафов и да стартират нов, прозрачен и демократично легитимен процес за избор на Главен прокурор;

След като съберем подкрепата на всички желаещи да се присъединят, писмото ще бъде официално изпратено до съответните европейски институции. Документът е подготвен на три езика – български, английски и френски – и ще бъде изпратен в този формат.

 

До:

Членовете на Европейския парламент

Европейски парламент

Rue Wiertz 60

B-1047 Брюксел, Белгия

Копие до:

Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE)

Rue Wiertz 60

B-1047 Брюксел, Белгия

Копие до:

Европейска комисия - Генерална дирекция "Правосъдие и потребители"

Rue Montoyer 59

1049 Брюксел, Белгия

JUST-RULE-OF-LAW-REPORT@ec.europa.eu

Копие до:

Група държави срещу корупцията

Главна дирекция „Права на човека и върховенство на закона“

Съвет на Европа

F-67075 Strasbourg Cedex, Франция

 

Относно: Спешно настояване във връзка с номинацията на Борислав Сарафов за Главен прокурор на Република България

Уважаеми членове на Европейския парламент, Уважаеми членове на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), Уважаеми колеги,

Ние, долуподписаните адвокати и представители на адвокатски колегии в България, пишем, за да изразим нашата сериозна загриженост относно неотдавнашното номиниране на Борислав Сарафов за поста Главен прокурор от страна на българския Висш съдебен съвет (ВСС) – орган, чийто мандат вече е изтекъл.

Тази номинация повдига изключително важни въпроси относно легитимността на процеса на подбор и представлява сериозна заплаха за независимостта на съдебната система в България -  основна ценност на Европейския съюз.

Българската прокуратура функционира във вертикална структура, като главният прокурор е на върха, упражнявайки значителен контрол върху действията на всички останали прокурори. Като се има предвид огромната власт, концентрирана в тази позиция, процесът на подбор трябва да се придържа към най-високите стандарти за прозрачност и демократична легитимност. Главният прокурор отговаря за назначаването и освобождаването на прокурори и ръководенето на ключови разследвания, поради което е изключително важно този процес да остане свободен от политическа намеса.

Фактът, че Сарафов е единственият кандидат за този изключително важен пост, е тревожен и напомня на избора на предишния главен прокурор Иван Гешев, който също беше единствен кандидат. Мандатът на Гешев беше белязан от широка обществена критика и протести, до голяма степен поради  съмнения за политическа зависимост и липса на прозрачност. Повтарянето на подобен сценарий с единствената кандидатура на Сарафов поражда опасения за потенциални задкулисни сделки и ерозия на съдебната независимост.

Сарафов бе заместник на главния прокурор Иван Гешев до 16 юни 2023 г., когато Висшият съдебен съвет освободи Гешев за уронване престижа на съдебната власт. Сарафов бе и заместник-главен прокурор през целия мандат на предишния титуляр Сотир Цацаров (т.е. от 2013 г.)[1] и не може да се разглежда като нямащ отношение и отговорност за тежките дефицити във функционирането на прокуратурата в България.

Освен това Борислав Сарафов към момента е разследван за предполагаемото му участие в скандала „Осемте джуджета“-разследване, което разкри серизони данни за корупция и търговия с влияние в съдебната система. Неговата номинация, докато той  още  е обект на разследване, допълнително засилва опасенията и сериозно подкопава общественото доверие в независимостта на прокуратурата. Ако Сарафов бъде избран, това с голяма степен на вероятност ще забави нужните фундаментални реформи и ще компрометира прокуратурата поне за още седем години.

Следва да се отбележи, че в деня на номинирането на Сарафов за поста бяха огласени редица протестни позиции, включително от Пловдивската адвокатска колегия (втората по големина в страната),[2] и от много граждански организации, сред които фондация „Антикорупционен фонд“ – организацията, която стои зад разкритията по скандала „Осемте джуджета“[3].

Независимостта на съдебната система е основен стълб на върховенството на правото в Европейския съюз. Императивно и наложително е България да се придържа към европейските правни принципи, като гарантира, че ключовите съдебни назначения са лишени от политическо влияние, както и че са прозрачни и легитимни.

С оглед на гореизложеното, призоваваме Европейския парламент, комисията LIBE и останалите сезирани организации да погледнат с аналогично притеснение към тази ситуация и да повдигнат въпроса в съответните комисии и формати, за да гарантират, че българската съдебна система е независима и защитена от политическо влияние. Вашата намеса би оказала жизненоважна подкрепа за утвърждаването на върховенството на правото в България и възстановяването на доверието в нейните съдебни институции. Призоваваме ви да препоръчате на българските власти да прекратят процеса на номиниране и да пристъпят към нов, прозрачен и демократично легитимен подбор за длъжността Главен прокурор.

Благодарим ви за вниманието към този спешен въпрос.

 

С уважение, [имена на адвокати и адвокатски колегии]

 

[1] Между 2011 г. и 2022 г., когато специализираните наказателни съдилища и прокуратури бяха премахнати поради политическо влияние и неефективност, Сарафов ръководеше Специализираната апелативна прокуратура. 

[2] https://darik.bg/plovdivskata-advokatska-kolegia-s-ostra-pozicia-po-nominaciata-na-sarafov-za-glaven-prokuror

[3] https://acf.bg/bg/akf-sramno-e-izdiganeto-na-borislav-sa/

 

 


Blaga Thavard, Denitsa Rukanova-Kaldamukova    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Blaga Thavard, Denitsa Rukanova-Kaldamukova ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...