Петиция за облагородяване района на "Данов хълм" /Сахат тепе/ в Пловдив

Апелираме властите  за належащата необходимост от облагородяване районна на Сахат тепе. Ето  най- необходимите и неотложни проблеми:

1.      Премахване на изгнилата дървесина и прочистване на зелените площи от изсъхнали и опасни дървета.

2.      Осветлението на тепето е важен аспект от неговата безопасност, естетика и функционалност. Необходимо е правилно осветяване на Сахат тепе, което подобри изживяването на посетителите, да увеличи видимостта през нощта и да възпира антисоциалното поведение.

3.      Необходимост от  кошчета за отпадъци, които да са издръжливи и лесни за почистване. Увеличаване на техния брой на местата, където се събират повече хора. 4.      Подмяна на пейките на хълма, тъй като по-голяма част от тях са изпочупени и опасни. Моля при евентуална нова поръчка да се проследи качеството на предлаганите пейки, тъй като поставените в момента са направени изключително некачествено.  

5.      Необходимост от проучване и идентифициране на подходящи местни растителни видове за засаждане на тепето, който ще допринесат за по-привлекателното и екологично устойчиво пространство за екосистемата на района. Премахване на инвазивните видове, които задушават останалата растителност. Добавената стойност от промяната ще се изразява в подобрена визуална привлекателност на района, намаляване ефекта на топлинния остров, възможности за изграждане на общност и образователни инициативи.    

6.      Необходимост от извършване на ремонт на пътеките на тепето, поради пропуквания, разместване и свличания на плочките. Важно е да предприемете действия за ремонт възможно най-скоро. Неремонтираните пътеки могат да представляват риск за безопасността, да намалят удоволствието от използването на тепето и дори да доведат до по-големи проблеми, ако не бъдат реновирани навреме. Чрез инвестиране в редовна поддръжка и навременни ремонти ще можете да гарантирате, че пътеките на тепето остават безопасни, удобни и привлекателни за посетителите.  

7.      Изграждане на поливна система на хълма с цел запазване на зеленината. Предвид бързите климатични промени и екстремни жеги, запазването на зелените зони в града в бъдеще ще имат ключово значение както за гражданите, така и за птиците , които гнездят там. В ареала има защитени видове – растения, птици и прилепи от Червената книга на България.  

8.      Възстановяване  на чешмичката, която се намира на хълма, за да може през лятото там да има питейна вода.  

9.      Възстановяване на шадравана на хълма.  

10.  Изграждане на система за видеонаблюдение с цел опазване на района и сигурност на гражданите, които го посещават.  

11.  Поставяне на ограничители, които да препястват нарушителите, които системно навлизат в защитената територия и паркират на пешеходната алея.  

Припомняме, че от 2014 година има приет План за управление на Данов хълм, в който са разписани мероприятията , необходими за опазване и възстановяване на парка. За съжаление 10 години по-късно нито една от препоръките не е изпълнена. Вярваме че ще вземете под внимание изложеното в апела и ще се ангажирате със спасяването на хълма, който е и паметник на парковото изкуство.  

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Маргарита Дачева ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Упълномощавам Маргарита Дачева да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на следните страни:




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...