Подписка за запазване на обучението от 5-ти до 7-ми клас в МГ

Гост

/ #809 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-08 11:50

#808: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Ами има отбори от СОУ и ОУ на международни състезания, има медалисти и от там, ако става въпрос за 5-7 клас. След 7-ми клас е нормално отборите да са само от МГ, тъй като математиците отиват в МГ да се развиват (или в ЕГ). Това също е работещ модел, защо го отричате? Никой не пречи на МГ. Досега приемът е бил незаконен, има си законопроект, ще озаконят нещата. Не може така: уж искаме ред, законност, искаме да сме приети в Европа, ама когато ни изнася само. Без каквито и да било смислени аргументи е вашата позиция. Искате специални елитарни училища за вашите деца, смятайки, че те са по-умни, по-възпитани, по-талантливи от останалите. Така мислят всички родители.

Ставате банални с тази среда! Обясниха ви, че щом средата не е попречила на 90% от приетите в ЕГ (само около 9-10 % от приетите в най-елитните езикови училища са учили до 7-ми клас в МГ) , значи не би трябвало да пречи и на вашите деца, ако наистина са умни и талантливи. Никой на никого не може да попречи да се развива, ако той го желае. Има си прием след 7-ми клас и ако децата желаят да се развиват в областта на математиката, да кандидатстват в МГ.

А като става въпрос за образование в чужбина: доминираща е ролята на частните училища. В Англия в държавни училища учат децата на имигрантите и социално слабите. В САЩ нещата стоят долу-горе по същия начин. В държавните им училища подготовката  е на светлинни години от тази в частните. Защо да гледаме Словакия, Чехия? Да следваме примера на страни с по-добро образование – Англия, САЩ. Да си направим и у нас частното образование доминиращо. Още повече, че ще се отпускат средства и за ученици, учещи в ЧУ. Няма ли да ви излезе на същата цена, че дори и  по-евтино , ако запишете детето си в ЧУ, избягвайки таксите за курсове и частни уроци по езици например. Не е тайна, че в държавните училища език не се научава, поради липса на добри преподаватели. Който си знае езика, си намира по-добре платена работа. Държавните училища, за разлика от частните, не могат да предложат високи заплати на учителите. Часовете по език в държавните училища са си губене на време.

И не бива да се приема като трагедия това, че вероятно няма да има прием след 4-ти клас. Стига с тези международни състезания! На тях ходят не повече от 4 деца от випуск (до 7-ми  клас) и от от СМГ (от останалите МГ не ходят – с 1-2 изключения). За 4 деца от България трябва да има специални паралелки ли? Ами да ползват вече работещия модел: курсове в СМГ, частни уроци, 125 СОУ, 107 ОУ. След 7-ми клас – СМГ. И в 125-то и в 107-мо ще си ходят на международни (щом това искате), ако заслужат място в отбора. Хиляди крещят, че децата им са много талантливи, а отиват 4 деца. Вие сигурни ли сте, че това ще са вашите деца? Ако детето не е състезател, въобще не е нужно да учи до 7-ми клас в МГ – няма какво да изпусне от математиката, защото до 7-ми клас са сметки. В 7-ми клас започва истинската математика. Единственото предимство за тези деца, ако учат в МГ в 7-ми клас, е, че евентуално могат да се подготвят за изпита по математика безплатно. Но не винаги се получава. В СМГ и МГ-Варна може и да не ходят на частни уроци по математика, но има МГ, в които ходят. Ходят предимно тези, които смятат да кандидатстват в ЕГ след 7-ми клас.