ПЕТИЦИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА „КЪЩАТА С ЯГОДИТЕ“

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията ПЕТИЦИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА „КЪЩАТА С ЯГОДИТЕ“

гост

#251 Re:

2015-11-01 08:40

#25: -  

Не само къщата с ягодите, а и други, като къщата с кулата в кв. Лозенец са оставени умишлено, безстопанствено на времето да ги унищожава

Гост

2015-11-11 05:13

За да не си спомняме след време с тъга, за малкото останало красиво в нашия град, не се обезнадеждавайте, не се примирявайте, милейте и действайте по съвест :)

Гост

2015-11-11 17:16

Като автори, в книгата "Старите жилищни сгради на София (1878-1940), поставихме акцент на този забележителен архитектурен паметник и призоваваме Столична община да направи необходимото и задължи собственика да възстанови този шедьовър.
арх.Кирил Русков, проф.д-р арх. Чамдар Ангелов

Гост

2015-11-11 18:12

''Като автори, в книгата "Старите жилищни сгради на София (1878-1940), поставихме акцент на този забележителен архитектурен паметник и призоваваме Столична община да направи необходимото и задължи собственика да възстанови този шедьовър.
арх.Кирил Русков, проф.д-р арх. Чамдар Ангелов''

Сърдечно благодарим на архитектите за тяхната благородна работа. За огромно съжаление, като гледаме в каква бетонна, презастроена джунгла се е превърнала красива София, безвкусно грозно наблъскани постройки, без зеленина, без приятно оформление и пр. си мислехме, че в София изобщо не са останали никакви архитекти:( Всичко се прави на юруш и от абсолютни непрфесионали, мислещи само за парри. Крайно време е, нашите архитекти, след като се оказва, че в България все още има такива, да се обединят и да спасят поне малкото красота, която е останала в страната. Желаем Успех и подкрепата на цялото население е сигурна:)

Гост

2015-11-13 10:12

Защото къщата е красива, аз съм историк и не искам красотата да бъде унищожена!

Гост

2015-11-20 12:45

Къщата е прекрасна и е свидетелство за интелекта и културата на българите. Трябва да остане такава, каквато е построена - с автентичните материали. Сегашните собственици дано се съобразят с културата на първите и по този начин поне да се доближат до тях.

Гост

2015-12-02 18:05

Давайте повече гласност. Използвайте празнични форуми за подписка, без да се смесва с всякакви други подписки и референдуми, разбира се. Минавам от две години през ден-два от там и фотоапаратът ми е пълен със снимки. Обожавам я тази къща. Архитектурен уникат !

Гост

2016-01-24 16:58

Подписах петицията, защото бездруго в София са останали много малко красиви къщи, в които е вграден духът на града. Учех наблизо, и донякъде тази къща е и част от моето детство. Убедена съм, че с парите на сегашния собственик може да се намери интелигентен начин за реставрация - не за сриване от основите.

Гост

2016-01-26 17:00

Къщата е много красива и е една от малкото в центъра на града, които съхраняват и мъничкото дух и атмосфера, останали в София. Това , че собственикът е милионер, би трябвало не да пречи, а да помогне за съхраняването на къщата.

Гост

2016-01-26 17:34

Стга с тези ''милионери' моля.. И от къде само се навъдиха и изпълзяха последните 25 години??? Как си направиха мръсните кървави пари та милиони. Я по-подробно...Тази къща е национално достояние и архитектурен паметник и ''милионеринът'' я връща на Българите..Ще бъде чудесен музей за идните поколения.. а молионерите/престъпници ще ги ядат червеите:( Чува се, че и червеите се били гнусяли от тях...

Гост

2016-01-28 14:53

Трябва да се грижим за архитектурното си наследство.

Гост

2016-02-16 11:27

Това е една от любимите ми сгради в София. Нуждае се от поддръжка и укрепване, задължително по предписание на опитни реставратори и архитекти, без да се накърнява автентичния вид на сградата. Не знам с какви намерения господин В. Златев се е сдобил с нея, но се вижда, че от години нищо не се прави за нейното запазване. От време на време в нея се снимат филми, които доказват, че освен за подходящ исторически декор, тя може да служи и за други артистични прояви, или да се даде под наем на сдружения, които да извършват дейност в нея, като в Червената къща например и не само, дори не е задължително дейността да е подобна, или на артистични ателиета, галерия написа едно момиче... Има такива примери. Дано собственикът-пазител прояви чувствителност, особено ако все пак има и някакви естетически причини за покупката на архитектурен паметник. Оригиналът е оригинал - копието, макетът, каквото и да е новичко е съвсем различна сграда. На практика ако паметникът се разруши, каквото и да се изгради на негово място, самият той ще остане в миналото, в спомените, имитациите и виртуалните реконструкции. Едва ли ще струва много по-скъпо от преизграждане една деликатна намеса по консервация на обекта, особено ако се кандидатства по проект, какъвто май има. А почетният председател на ИКОМОС г-н Петцет в лекция в България през 2014 г. отново упомена принципите за опазване на историческите сгради, дори в градска среда, договорени в много международни конвенции, в част от които и България е страна - първият и фундаментален принцип е поддръжката, благодарение на която една сграда може да се запази без ремонтни намеси дълго време, после консервация и чак ако се наложи и то при много внимателна оценка - реставрация и ремонти. . Господин Златев, не събаряйте тази чудесна къща, запишете името си в историята, взимайки решение да я запазите и то по "правилата" на науките консервация и реставрация с респект към оригинала, съобразете се с чувствителността на много хора, които смятат тази къща за красив представител на "стара София" и наистина я обичат.

Гост

2016-02-16 13:30

Обръщам се към г-н Златев - "Станете радетел на България. Направете една добрина - запазете къщата, реставрирайте я и я подарете на град София. Като управител на едно сдружение с нестопанска цел – Инициатива „Глобална България” всички заедно можете да си го позволите, още повече, че там членуват известни хора като – Красимир Гергов, Цветелина Бориславова, Венелина Гочева, Красен Станчев, Иван Кръстев, Иво Прокопиев, Светослав Божилов и др.

Гост

2016-02-16 15:46

Защото красотата си отива от София, а ние мълчим и само наблюдаваме.

Гост

2016-02-16 17:57

Аз не съм от град София и никога не съм виждала тази къща преди и не съм запозната с Историята и бих искала да зная повече за нея,въпреки това къщата е много красива хареса ми още докато я зърнах.Подписах петицията защото е жалко такива архитектурни красоти всяка със своята история да оставяме да се рушат или събарят.Преди всичко трябва да ценим и съхраняваме не да рушим!!!

Гост

2016-02-16 21:16

За да имат младите хора пример как хора с възможности ценят и уважават културното ни и в случая архитектурно наследство!

За да имат и млади и стари повод за радост и гордост!

За да има с какво да се похвалим пред гостите на столицата!

С моите най-искренни уважения към инициатора на тази петиция за безрезервното отдавана на време, енергия и усилия за добрата кауза! Дано да има повече хора като Вас! 

Гост

2016-02-17 18:14

само като му видях физиономията на т.нар. ''собственик'' на историческата къща с ягодите ми стана всно, В неговите невежи, алчни ръце къщата-музей ще бъде вандалски унищожена:( направо му се взима, а той отива в затвор. Още повече, че като директор на лукойл е заподозрян в разни шашми, кражби, далавери.... не, че сме изненадани...

Гост

2016-02-18 00:06

КЪЩАТА Е УНИКАЛНА И ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПАЗИ !

Гост

2016-02-18 16:44

За съжаление сте прави. Тези паметници на културата, не говорим само за прелестната къща с ягодите, се купуват с крадени/незаконни пари от мутрите, престъпниците, които изпокрадоха преди 25 години всичко и после се разрушават най-безцеремонно и нагло.. Това е един изключително Важен момент в историята на България. Да се опази културата, паметниците, природата й от ненаситни престъпници. Защо те не са в затвора, а се разпореждат със собствеността на България, съобразно техните алчни интереси, а ние честните културни българи да им се молим и унижаваме да не разбиват България...Боже какво падение:(

Гост

2016-02-18 18:04

Защото искам да бъдат запазени в натуралния им вид всички сгради, които имат историческа и архитектурна стойност за нас и за бъдещето. Тази сграда е много красива и се надявам, че ще бъде направено всичко за нейното запазване.

Гост

2016-02-18 18:42

''Защото искам да бъдат запазени в натуралния им вид всички сгради, които имат историческа и архитектурна стойност за нас и за бъдещето. Тази сграда е много красива и се надявам, че ще бъде направено всичко за нейното запазване.''

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Гост

2016-02-20 13:22

защото трябва да се запази архитектурното наследство на столицата ни

Гост

2016-03-01 12:11

Само не разбирам защо всички се обръщат към него с "г-н Златев". Вальо Ягодата заслужава като обръщение. Човек милионер, който оставя истинско съкровище да се съсипе и не подлежи на съдебен контрол, не е нищо повече от обикновена мутра. Много добре знае и разбира какво е инвестиция или как се правят пари. Направете си услуга и на подхранвайте бизнеса му. Не зареждайте в Лукойл. 

Гост

2016-03-04 11:05

.... Защото миналото е също толкова важно, колкото и бъдещето

Гост

2016-03-04 18:40

Искам в градът ни да остане част от атмосферата на стара София. Освен това съм уморена от презастрояването, което не спира.

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...