За максимална ефективна присъда за Габриела Сашова и Красимир Георгиев, и за законодателни промени, предвиждащи по-тежки наказания за престъпления, извършени срещу животни!

Гост

/ #79

2025-03-21 09:43

Здравейте, Моника!
Огромно браво за поетата инициатива! Тази ситуация е разтърсваща и наистина трябва да се използва за това на държавно ниво обществото да заяви, че малтретирането на животни е абсолютно неприемливо. Тази седмица аз лично изпитах и гордост от това, че толкова много хора реагираха и излязоха на протест.
Аз живея в Норвегия и от няколко години следя въпроса с правата на животните тук. Мога да кажа, че процесът тук върви доста бавно, и че като цяло обществото е пасивно (или поне така ми изглежда, понеже рядко някой протестира и това са обикновено млади хора). Чувала съм за подобен случай на този в България и тук, без обаче да бъдат споделени кой знае какви детайли, и без той да предизвика някаква обществена реакция. Една голяма норвежка организация, работеща за правата на животните, от доста време се бори за увеличаване на присъдите за малтретиране на животни. Максималната ефективна присъда в момента е 3 г. за особено жестоки престъпления и тя не е давана все още на никого. Опитите да се вкарат реални изменения тук се провалят, защото обществото е пасивно, а на политиците или не им пука особено, или имат интерес да саботират процеса. Ако България успее да направи реформа в нашата законодателна система сега, това ще означава, че ние наистина имаме будно общество.
Що се отнася за това как хората и човечеството като цяло третират животните, там има още много дълъг път да се извърви. Безброй много животни наистина живеят под една или друга форма във филм на ужасите. Тук имам предвид не само домашните любимци, но и животните, отглеждани за храна и тези чиито тела се използват за ресурси; бездомните животни, оставени сами на себе си; дивите, които биват убивани за удоволствие (лов), за икономическа полза, заради традиции или губят своите местообитания поради човешка дейност; животните, използвани за експерименти или за забавление в циркове, делфинариуми и зоологически градини. Проблемът е всеобхватен и въпреки това много малка част от хората наистина разбират какво се случва.
За конкретния случай, мога само отново да кажа “Браво!” за поетата инициатива от ваша страна. Браво и за отклика и реакцията в българското общество! Това са големи неща.

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 1000 човека.

Научете повече...