Подписка за размера на възнаграждението за степента „доктор“

Митьо Очите (на Науката)

/ #97

2016-08-30 11:32

Управлението е не по добро от колкото може да осигури обществената система. Нали за това сменихме обществената система, защото новата щяла била да осигури по-добро управление? Ако градим живота си на лъжа, това и ще пожънем. И  ще живеем в смрад.

1467 лв.? И аз до неотдавна си докарвах горе долу толкова - работех допълнително като учител. Но се оказа че отрочетата на т.н. "средна класа" (понеже само те могат да си позволят деца) вече не е възможно да бъдат изтърпени. По никакъв начин.

Ако сумата която споменавате е вярна, аз мога да предположа за вас някои неща веднага:

Имате собствено жилище (или по някакво чудо не плащате наем).

Жена ви ви обича безумно и е готова да изтърпи всякаква мизерия заради вас.  Или нямате жена. Или се намирате в унизителното положение тя да  носи основния доход в семейството.

Забелязвате ли лекото презрение и насмешка в очите на околните? Или кръгът от вашите познати е толкова тесен че са само хора от тесните ви професионални среди? Хора с ограничени финансови средства, лека полека остават с все потесен и по тесен кръг приятели, поради това че социялните контакти също са свързани с разходи - за бира, за кебабчета, за заведения... за театър ...

Най вероятно не шофирате. (Иначе 800 лева нямаше да ви стигат). И ако не шофирате, забелязвате ли снизходителното и даже насмешливо отношение на хората които шофират? (понеже критерий за принадлежност към "средната класа" е наличието на автомобил).

Ако имате деца, макар че с 800 лева е трудно да има човек деца, не ви ли прави впечатление тяхната тъга , че те не могат като съучениците си да  извадят смартфони за по 1000, 2000 лева? Не става въпрос за покупна цена 1000 - 2000 лева , а за текуща цена. И щом текущата цена спадне, смартфоните се заменят с нови - по скъпи. А смартфона е само върха на айсберга от критерии по които децата определят положението си в обществото.

А знаете ли какво става в училище със децата на бедните семейства от български етнос? Аз като бивш учител ще ви кажа: децата на бедните семейства (тези деца са малцинство по финансови причини ) биват обявявани за "тъпи"  и още по лошо, биват изолирани. Напоследък даже търпят обиди и подигравки, и някои даже са принудени да напуснат училище. И след като веднъж се е случило това с тях, последващия житейски провал е твърде вероятен.  Ако имате деца не ви ли се къса сърцето за дечицата ви?. На какво ги обричате? Да не говорим за това как ще им осигурите добро образование и жилище. За хората на науката доброто образование би трябвало да е най висша ценност, а жилището - жизнена необходимост. Защото ако децата нямат поне жилище е абсурдно да продължат вашите занимания с наука. Или смятате да ги направите банкови чиновници, или дребни тарикати - търговци?

А положението на колегите с по-нисък доход от вашия е още по тежко. И както излиза те никак не са малко.

В същност независимо дали съм прав или не в предположенията си за вас, истината е че професията на учения е поставена в положение в което не е възможно да се самовъзпроизвежда. Както разбира се и не малко други професии. Обаче професии със съществена роля за общото благо на цялото население.

При това положение смятам че вашият оптимизъм не е нищо друго освен едни измислени розови очила, които ви помагат да оживеете и да не пропаднете в бездната на отчаянието (като мене).

Аз се стремя съвестно да си изпълнявам задълженията до колкото мога. А това че от училище излизат увредени индивиди не може да не ме разстройва, тъй като виждате ли, аз има глупостта да обичам страната си. Дори малкото което е останало от нея.