Подписка за размера на възнаграждението за степента „доктор“

Митьо Очите (на Науката)

/ #90

2016-08-28 10:22

Да, може би не сме съвсем на дъното на обществото. Колегите може би ще се съгласят. Почти сме на нивото на общи работници в била и кауфланд. А за сравнение с висши същества като автомонтьорите и плочкаджиите например и дума не може да става. Но все пак не сме на дъното наистина!  Но това не променя критериите, по който се получава положението на човека в обществото.

За "раздвижването" в индустрията: да то наистина е тооолкова голямо, ама толкова голямо... че се наблюдава само на местно ниво и то само от хора ангажирани с него. И разбира се това е само първата лястовичка, която ще замести под изпълнителската дейност и ще доведе голямата иновативна българска индустрия, която ще се нуждае от наука (извинете, докато пиша това, паднах от стола от смях).

А това, че вашите преживявания в "индустрията" са по скоро изключение е свидетелство, че това "раздвижване" е локално и даже илюзорно. Или не са изключение? Масово докторите "конструират", "консултират" за много пари?

Аз лично виждам буренясалото поле, което остана от завод 6-ти септември. След като американската ракета през войната в Сърбия не можа да го достигне, "инвеститорите" все пак го достигнаха. Понеже инвестицията е с цел "редуциране" на евентуални конкуренти, а не с цел да предизвика растеж. И не били добри машините на Балканкар. Те и шкодите и дачиите не бяха стока. В своята област мястото на  карите на Балканкар беше сравнимо с мястото на шкода и дачия, даже по добро. Но ето сега е друго. Защо у нас е различно?

За малкия брой часове: наистина часовете не са много, но лично за мен са свързани с голямо психическо натоварване, което не успявам да релаксирам до края на седмицата и то си се натрупва. И когато се наложи да се вземат допълнителни часове (които между другото се плащат по 3 лева), често се получава да се държа "странно" без причина (ако се сещате какво имам в предвид). Е, може би аз съм лошото изключение, а вие сте добрия стандарт - не знам - колегите могат да кажат.

За абстрактното и аналитично мислене: Обществото е доказало, че не се нуждае особено от хора с абстрактно и аналитично мислене. А докторската степен извън академичните среди е просто една ненужна хартийка. Даже вредна понякога.