Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Александър

/ #4408 Re: Re: Re: Re:

2013-10-27 16:29

#4406: - Re: Re: Re:

Мен пък ме обхваща гняв, че хора като теб (#4406) и Ива Николова вярват на такива глупости и разсъждават толкова елементарно. Няма да има пари за пенсии, ако никой не пуши - що за идиотщини?!?!

Вероятно имаш предвид, че акцизът от цигарите влиза в бюджета и ако няма пушене, няма да има и пари от акциз в бюджета. Да, така е, но какво от това? Ако един човек харчи 100 лева на месец за цигари и изведнъж спре да пуши, тези 100 лева че бъдат изхарчени за нещо друго и пак ще се завъртят в икономиката. Парите спестени от непушене няма да изчезнат - просто ще се използват другаде.

Как може в 2013(!) г. да има хора, които наистина мислят че икономиката зависи от цигарите?! По тази "логика", ако всички почнем да пушим по 5 кутии на ден ще станем най-богатата държава в света и пенсиите ще са космически. 
Интересно защо обаче в богатите държави процентът на пушачи е много нисък, а в бедните държави пушачите са много.

Внимателно следя темата със забраната за пушене в закрити обществени места и продължавам да съм изумен колко глупави, просташки и несъстоятелни са аргументите на противниците на забраната. Живея в чужбина и тук този разговор се проведе преди около десет години - тукашните противници на забраната говореха същите глупости, които и българските им колеги в момента. Хората тук се убедиха, че нищо лошо не става когато не се пуши в закрити обществени помещения и вече въобще не си спомнят че някога се е пушило в заведенията. След години и в България ще е така. Неизбежно е, защото това е световна тенденция.