ДА ЗАЩИТИМ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ АВАНТЮРИЗЪМ


Гост

#51

2014-02-02 17:57

''Аргументите на Местан и Станишев предизвикаха искрен смях сред колегите ми.'' Но то трябва да имаш мозък, който да роди тези аргументи. Така че не трябва да се учудваме, учудващото е, че такива некачествени и посредствени индивиди, се опитват да хм ръководят държава и ние останалите им позволяваме да го правят...
Светлик-бг

#52 Re:

2014-02-02 18:01

Некадьрно е слабо казано!Престьпно правителство, и многоцветна политическа клика които си осигуряват печеливши сделки и зависимости завинаги.Така с този законопроект награждават ректорите, заклеймили студентските протести и свободомислието изобщо.

 


Гост

#53

2014-02-02 18:48

Не само че трябва да се отхвърли този законопроект, но е необходима и спешна ревизия на ЗРАСРБ. Разпадът във висшето образование е достигнал до критична точка.

Гост

#54

2014-02-02 19:11

Един от ректорите, които ще искат да се облажат от този закон, наскоро разбрахме, че е кръстил водка на свое име!!! Водка Легкоступ! Падението е пълно!
Колега

#55

2014-02-02 20:43

На вниманието на проф. Л.Аврамов
Въпросът с поправката на ЗВО е решен на 90% . Идеологът на тази далавера и главен двигател В.М. се сближи с А.Клисарова, по стечение на обстоятелствата, веднага след като тя престана да ректорствува в МУ Варна. Освен това, първия мандат на В.М. съвпадна с последните две години от мандата на С.Станишев. Тогава В.М. търсеше сближение със Станишев, канеше го на чествания, връчваше му почетни дипломи и др. Принос към пробутването на поправката на ЗВО, което ще доведе до доживотни мандати, бе справянето на В.М. с нагласата у мислещите студенти в МУ София за подкрепа на "ранобудните студенти". Тогава В.М. изобрети т.н. "референдум" , с което тушира в самото начало щенията на някои студенти за протести. Искам тук да поясня, за тези които не разбират, че протести в днешна България може да организира само будната част от народа, която при референдум "а ла Ваньо Митев" ще се окаже винаги под 50 %. Настоящата подписка няма да доведе до практически резултат, защото управляващите са глухи и не желаят да влизат в дискусии по връпроси, които те вече са решили "на тъмно". За да постигнем все пак нещо, предлагам:
1. Да потърсим разбиране и съдействие от опозицията в НС.
2. Да потърсим Президента на РБ и да го убедим да ни подкрепи в справедливия протест. Да го помолим, да използва своите конституционни права и да наложи вето на поправката. Тогава, ако опозицията ни подкрепи, има шанс поправката на ЗВО да не бъде приета втория път от НС.

Дан

#56

2014-02-02 21:02

Изключително нагли!!! Вече просто нетърпими!!!

Гост

#57 Re:

2014-02-03 07:54

#55: Колега -

"Да потърсим разбиране и съдействие от опозицията в НС" - т.е. от ГЕРБ?! Та има ли властници  в последните 24 години, които да надминават в научната си политика по глупост, невежество и мракобесие  Борисов, Дянков, Игнатов? Това, което прави поправката на Станишев и Местан особено вредна и недопустима е тъкмо ЗРАС, който разшири пълномощията на ръководствата на университетите.

 

 


Гост

#58

2014-02-03 08:26

Политическите коментари компрометират петицията, като дават лесен аргумент на управляващите да я пренебрегнат. Такива коментари ограничават и подкрепата и от академичната общност.
Проблемът с мандатността е твърде сериозен, за да заменяме протеста с акция в стил " граждани и студенти от НБУ сред окупиралите Ректората на СУ"...
Разделението на академичната общност е удобно единствено на политическата класа от всички цветове.


Гост

#59

2014-02-03 11:14

Светлата перспектива за несменяемост би превърнала в мрачни сатрапи дори авторите на проекта за гражданско общество Д. Лок, Т. Хобс, Ж.-Ж. Русо, Д. Хюм. Дори скептичният и неспокоен Волтеров ум би открил щастието на ориенталската леност, подобно на бъбрек, комфортно положен в лой.


Гост

#60

2014-02-03 12:49

Уважаеми ректори, не използвайте мътилката заляла страната ни да си увековечите позициите тихомълком!

Гост

#61

2014-02-03 13:14

Петицията е без грешка, право в целта, написана е блестящо и е премислена проницателно, от един честен булгарин.

Не мога да разбера обаче, поне тези дето коментират тука, защо никой не се е подписал с името си? Вие, казвате, ние сме от първата класа... Да, това е ясно! Но "Защо се криете, бе? От народа ли се криете?" - би попитал Бай Ганьо... Имаще лаф, по времето на социализма (който, излиза, не беше чак толкова лош, владееше някак по-добре разюздените страсти на разврата и масовата корупция, поне до време престъпността беше по-ниска): Мечтата на средния български интелигент била да бъде "ташак": Хем не участвува пряко в играта, а дирижира нешата - от него зависи всичко като резултат, хем няма опасност да го прекарат изотзад...

Ясно е, че зад всичко уродливо и най-грозно, за което става дума в тази петиция, седи невероятна, отвратителна корупция и бруталност, предпоставка за която е болезнената психотична обремененост на партийците -- и монополизацията, чито жалки марионетки те са! Но до кога, хей народ поробен, ще си премълчаваме: нека се зовем с имената, с имената на нешата и със своите имена. Може ли с гордо вдигната глава да си кажем имената, вместо с прехапан език да плюваме по сценографията на платените статисти по митингите? Ето това е момент да се свалят лидери на национални партии, от тук трябва да се започне, от долу на горе, както се казваше при социализма, не да се свалят правителства с безсмислени претенции, а да се бие по личната отговорност на лидерите и личностите, защото от това всеки има интерес.

И къде е обшествения дълг, дето им се плашат заплати, на депутатите, на депутатите и на държавните дотации на медиите? Къде са избирателите, нека всеки да иде при депутата който е избрал, преди да търси "контролните институции" и комисии? Та ще има нужда от спонсори на реклама ли?! Един да излезе с отворено писмо поне, да заклейми депутата си за пасивност! Това е публичен дълг, публично време, а не платена, корумпирана на търговски начала теливизия и медия, нали така! Срам и позор!

Д-р Христо хаджи-Вълчанов, София

Колега

#62 Re: Re:

2014-02-03 14:00

#57: - Re:

Да търсим подкрепа в Президента и опозицията, или Не. Най-добре е да се съберем 100,000 пред НС и да стоим там, докато не оттеглят поправката на ЗВО. Дали го можем?

Впрочем, в едно предишно НС, депутати от ДПС, между тях най-активен бе Л.Местан, се опита да наложи подобна промяна на ЗВО, тогава тя бе известна под името "поправка Воденичаров", на името на едно деканче от ЮЗУ. Номерът не мина, тогава в Парламента присъстваха и  "сини" депутати. Сега нещата са зле, защото Станишев и ДПС действат заедно. Сегашната поправка на ЗВО, нека да я наречем "поправка Митев-Денчев", по всяка вероятност ще бъде гласувана. Митев държи БСП /Станишев, Клисарова/, а Денчев е здраво свързан с ДПС. Тай дължи на ДС, Доган и ДПС своята кариера на висш държавен чиновник, вицепрезидент на "Мултигруп", а впоследствие професор и ректор на Библиотекарския институт. Грешка, последния бе преформатиран в Университет от Денчев, на който той е ректор - втори мандат.


Гост

#63

2014-02-03 16:14

Предложението, което би трябвало да бъде внесено, е: лица, сътрудничили на Държавна сигурност да нямат право да се кандидатират за ректори!Тези, които са внесли поправката обаче, имат намерение да направят точно обратното - да циментират сегашните ректори, повечето от които са агенти на ДС!Но какво друго да се очаква от агент Павел и сие.

Гост

#64 Re:

2014-02-03 21:51

#35: трезво -

Да, за съжаление, е точно така - феодализацията започна именно от Игнатов.


Гост

#65

2014-02-04 07:45

Не връщайте "феодализма" във университетите!

Гост

#66

2014-02-04 08:39

Съгласен съм, че е необходим нов закон за висшето образование.Докога ще търпим узурпатори като Станишев да ни се подиграват с подобни нагли предложения?
Възмутен съм от искането за Спонсорство на Петицията! Ще проверя дали не става въпрос за измама!!!

инж.Божидар Щерев


Гост

#67

2014-02-04 12:11

Отмяната на мандатността е поискана писмено от Съвета на ректорите на ВУЗ в България. Тези мишоци се крият зад гърба на политиците. А освен петиции, би било редно академичните съвети на всички ВУЗ да вземат отношение и да потърсят сметка от ректорите си.

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2014-02-07 11:11


svilen 68

#69 Re: проект за изменение на Закона за висшето образование

2014-02-07 11:13

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2014-02-07 11:14



Гост

#71

2014-02-08 10:05

За да внасят такъв законопроект, някой трябва да го е поискал. КОЙ? А защо е ясно.
преподавател в МУ

#72 МУ-София

2014-02-09 12:13

Подкрепям петицията и разчитам, че поне президентът ще наложи вето върху исканата поправка в закона. Ректорът и неговите заместници в МУ-София, както и деканите са същевременно и ръководители на катедри, което е явен конфликт на интереси и цели тотална феодализация на най-стария медицински университет в България.

Гост

#73

2014-02-10 15:01

Тази поправка преминава допустимите граници на идиотия и наглост.
Това са хора готови да продадат устоите на държавата.
Чудя се на акъла на ректорите, които искат тази промяна.
Рано или късно бумерангът ще се върне и ще ги измете...
Срам, мъка, гняв!
Какво става с нашата България???
Аутодафе

#74 Аутодафе

2014-02-13 16:27

А по един мавзолей до всеки ректорат и деканат не искат ли? Ама, че скромни люде!
адв. калин костов

#75 Re:

2014-02-13 22:22

#55: Колега -  

 Аз съм един от инициаторите на тази подписка. Казвам се Калин Костов и съм уволняван 4 пъти от скандалния ректор на Свищов Величко Адамов. Освен прредседател на сдружението, инициатор на подписката съм и член на НС на ДБГ - част от РБ. С огромни усилия успях да прокарам тази теза и днес партийното ръководство и лично Даниел Вълчев излезе и я подкрепи. Работим по въпроса, имаме нужда от помощ и контакти. Ако прецените се свържете с мен на 0889775884 или kalin_kostov@yahoo.com