Не на връщането на цигарения дим в заведенията
Свържете се с автора на петицията
Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Не на връщането на цигарения дим в заведенията
Гост |
#37762013-06-13 14:32НЕ НА ЦИГАРИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА И ЗАВЕДЕНИЯ! |
Гост |
#3777 Re: Re: Боби2013-06-13 23:06#3759: За връщането на стария закон - Re: Боби Само дето непушачите трябва да се съобразяват с навика на пушачите и да влизат в тяхната зала, ако са в една компания, а обратното не се вижда. А персоналът? Той има избор между това да се трови и това да няма работа... Доказателства няма никакви, че забраната е довела до намаление на посещението, да не забравяме и че сме в криза. А заведенията похарчиха толкова за аспирация, защото отказаха още тогава да се въведе пълната забрана и това им беше уж отсрочката. Няма защо да се настройват пушачи срещу непушачи. Много пушачи също видяха ползата от забраната. Това, което трябва да се направи е да се осигурят топли места за пушачите през зимата, където да отиват да пушат, без да се смесват с персонала или другите посетители. Така и заведенията няма от какво да се оплакват и в компаниите няма да има разделение. Само тютюневите компании губят, но не всички пушачи са готови да им дадат своя и чуждия живот и здраве. |
Гост |
#37782013-06-14 19:56Тютюнопушенето в обществени заведения е дискриминация срещу непушачите, децата, бременните, които биват принуждавани да си стоят у дома и по парковете. Докато пушачите не си стоят вкъщи, защото им забраняват да пушат в заведенията. |
Гост |
#37792013-06-14 20:28B.B. deto chesto se otmiatasche ot poziciata si ne otstapi, a vie ste gotovi da ni varnete v orienta. S tova dokazvate che ne vi puka za horata. |
Гост |
#37802013-06-14 20:29Цял СВЯТ се бори с тютюнопушенето и последствията от него, деПУТАТИТЕ в БГ - НЕ!!! Може би ЕВОЛЮЦИОННО да са все още на ПЕЩЕРНО НИВО!!! ЗАЩО обяче искат и нас да ни върнат ТАМ - в КЛОАКАТА на МЪРТВИТЕ си и АЛЧНИ душици....?! ВЪПРОСЪТ Е - ДАЛИ ДА ИМ ПОЗВОЛИМ да ни ТРОВЯТ и да ТРОВЯТ като ТУМОРНИ клетки ДЕЦАТА НИ или да ги изрежем ХИРУРГИЧНО?! ТЕ доказаха своята ЖИВОТИНСКА природа! СЕГА НИЕ СМЕ НА ХОД.... ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ: Злокачествените тумори се различават от доброкачествените по 4 отличителни белега: • проникване: клетките на тумора преминават граничната тъкан и се врастват в съседната тъкан • разрушаване: разрушават съседната тъкан • метастазиране: пренасят се благодарение на кръвоносните и лимфните съдове и образуват метастази • инвазия: проникване в органа гостоприемник чрез специфична ензимна активност на туморните клетки. |
Гост |
#37812013-06-14 21:57Аз съм заклет пушач, но усещането да хапвам спокойно в ресторантите или да танцувам без да се задъхвам е невероятно!!! Само като си пия кафето е малко неудобно, но така или иначе няма пълно щастие!.. ще го преживея! |
Гост |
#3782 Re:2013-06-15 08:36Противопоставянето на правото на здраве с правото на свобода е инфантилна драматургия за човешките права
Д-р Георги Чалдъков Медицински универстет, Варна Здравето и болестите на човека са много по-сложни явления, отколкото представите за тях на някои медийни знаменитости в България, които напористо влизат в тази материя под „защитата” на човешките права и свободата на избор. Една от знаменитостите, участваща в публичното обсъждане, е Елин Рахнев - проспериращ млад поет и драматург. Преди 2-3 седмици той ме възхити със словесната си графика "По-добре разширено сърце, отколкото разширен стомах". Но сега ме отврати с арогантно-менторската си логорея, озаглавена „Стига експерименти! Махнете закона за цигарите” (вестник „168 часа”, 1-7 февруари 2013), където пише „какво значи здравословен начин на живот, когато забраната на пушенето на обществени места остава 30 000 българи без работа”. И: „Вече няма нужда от никакви дебати... Не са необходими нито експерти, нито професори... Нито лекари по белодробни заболявания.” Това, особено за лекарите, звучи цинично – пеперудите не кашлят във фантазиите на книгата му „Кукувицата”, но това може да се случи на бащата и детето в реалния живот. Затова на поета* и на другите медийни знаменитости отговарям със Sutor, ne ultra crepidam (Обущарю, не по-горе от обувката). И ги моля повече да се вслушват в Doctor dixit (Докторът каза): Правото на здраве е най-човешкото право. Само здравият човек може с удоволствие да осъществява другите си човешки права и задължения.** Противопоставянето на правото на здраве с правото на свобода е инфантилна режисура на драматургията за човешките права и йерархията на ценности. Следователно, по-добре да фалират 1 000 кръчми, отколкото да умрат повече от 100 000 (сто хиляди) българи годишно. За това писах и в „Тютюнохолици на протест”, „Буридиновото магаре и боливийските инки” и накратко в „Истина и мнение” – парадоксът на Джордж Мур („Навън вали дъжд, но аз не вярвам на това“), перифразиран за знаменитите тютюнохолици, звучи така: „Тютюнопушенето е много опасно за здравето, но аз не вярвам на това.” ________________________________________________________________ * Vates от латински означава пророк, още – поет. Но в словото на българските „пророци” Пейо Яворов, Атанас Далчев, Иван Пейчев, Константин Павлов, Христо Фотев... няма арогантност и цинизъм. ** Член 2 от Закона за здравето в България гласи: "Опазването на здравето на гражданите като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие е национален приоритет и се гарантира от държавата." Правото на здраве като фундаментално човешко право е вписано и в Конституцията на СЗО и Декларацията за човешки права на ООН.
|
Гост |
#37832013-06-15 08:52РАСПУТИН Е ПРАВ Спрете песента на козата! Д-р Георги Чалдъков През 1735 г. Карл Линей описва човека като „четириног, неговорещ и космат“, нарича го Homo ferus (див, некултивиран човек) - по-късно той добавя „животно, което пуши“. Така от „животно, което пуши“ през XVIII–XX век, човек може да стане „животно, което спира да пуши“ през XXI век. И по-рядко да боледува от „пушаческите“ болести: атеросклероза, хипертония (мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти), рак на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест... И мъжка импотентност - разреши на някого да пуши и той ще получи еректилната дисфункция. През 1980 г. за нея ни напомни и Радой Ралин – тогава той написа „Пушенето е стаж за импотентност“. Тъй като това е научнообоснована мисъл, аз написах статията „Радой Ралин е прав”, публикувана във вестник „Народна култура“. И – „Тютюнопушене или полова сила, изберете сами“ - в списание „Здраве“. Вярвах, че това звучи по-убедително, отколкото „Тютюнопушене или здраве, изберете сами“ – тогава апел на Световната здравна организация. След публикуването на тези статии, студентките започнаха да гледат подозрително на момчетата, които пушат. Това мотивира много от тях и те спряха пушенето. Добре е и вие да направите това – така ще увеличите половия си стаж, няма да бъдете млади полови пенсионери. На вниманието на новото правителство и специално на бившия плейбой-сегашен социалист: учените установиха, че спирането на пушенето увеличава синтеза на азотен оксид (nitric oxide – NO) и адипонектин - хормон, секретиран от адипозната (мастна) тъкан. Тези биомолекули разширяват кръвоносните съдове на сърцето и на пещерните тела на мъжката полова сила, което означава ерекция – истински Homo erectus. Ако и сега още се колебаете и не спрете пушенето, то ще бъдете големи буриданови магарета*, които при наличието на толкова хубави жени ще умирате от полов глад. Разтревожен от „програмните” предложения на БСП е и Юрий Ангелов, известен още като Распутин от филма „Седем часа разлика”. Във вестник „168 часа” (31 май – 6 юни 2013) той написа: „Скоро бях в Народния театър. Когато се прибрах в с. Фазаново, ми се плачеше. Причината, извинявайте, но няма да я спестя – в националната ни театрална трупа ... скрито се рекламира хомосексуализъм. Това е много по-страшно от тютюнопушенето.” ** Тревогата е споделена в края на статията на големия артист, озаглавена „Само хомосексуализмът е по-страшен от тютюнопушенето” – с подзаглавие „От цигарите народът се разболява и няма как да е добре икономически”). В същия брой на „168 часа” и журналистът Валери Найденов много аргументирано написа статията „Цигарите се отказват 10 пъти по-трудно от партията. БСП флиртува опасно с пушачи и кръчмари”. Безотговорно и болестотворно е да отменяш влязал в сила здравословен закон – забрана на тютюнопушенето на обществени места. Наскоро в „Българската песен на козата” (вестник „Демокрация”, 18 – 24 април 2013) писах: „По даннни на Световната здравна организиция българите сме на първите места в света по смъртност от инсулти, инфаркти и рак. От тези и други болести според статистика на Националния център по обществено здраве и анализи през 2011 г. са умряли 108 258 българи – един голям български град! Като раз¬делим 108 258 на 365, се получава 296. Толкова много хора умират всеки ден в България - българската песен на козата***, най-тревожната математика, която депутати, правителства и президенти трябва спешно и дългосрочно да решават, за да не настъпи най-ужасното – политици-българоубийци, България без българи!” Наскоро в арменския клуб „При Перси” в Бургас прочетохме на глас „Песента на козата”. Когато се прибрах във Варна, ми се крещеше. Причината няма да я спестя: по-добре да фалират 1000 кръчми, отколкото да умрат повече от 100 000 българи годишно! И „по-страшното” да не бъде „рекламирано”! Распутин не е сам, Путин и Валенса също мислят така. __________________________________________________ * През XIV век френският философ Жан Буридан поставя едно магаре точно по средата между две купчини сено – с еднакъв размер и качество. Но магарето умира от глад, защото не може да вземе решение от коя купчина сено да яде. Този представител на семейството на конете по-късно е наречен „буриданово магаре“. ** Тревога от прояви на сексуално модифицирани организми в Народния театър изразих в „Смокинови листа”, публикувани в някои електронни вестници. *** Трагедия, от гръцки tragoidia (tragos – коза, aeidein - пея). |
Непушач |
#3784 Re:2013-06-16 00:52Другарю, Твоите права са точно толкова, колкото и коите. Така че, не ги пипай и ти. В случая, надделява това, което става в цивилизования свят, а именно - не се пуши на обществени места и на закрито. Ако искаш, иди в Африка или в северна Корея и си пуши колкото душа ти иска!,, |
Гост |
#37852013-06-16 09:35-Шокиращо е становището на лекарския съюз и министъра на здравеопазването!!!!!!!! -Говорим за европейски ценности Къде в Европа димят така безконтролно????? -Залите за непушачи са смешни кутиики за отбиване на номера -В една компания има пушачи и непушачи.... трябва да се разделят ли? -Персонала на заведенията са пасивни пушачи!!! .........т.н. |
Гост |
#37862013-06-16 10:46za men specialno nee problem pusheneto,v germaniq se pushi na obshtestveni mesta |
Гост |
#37872013-06-16 18:21България трябва да върви напред, а не назад! |
Гост |
#37882013-06-17 06:52Това е едно от малкото неща, които наистина са свързани с полза за нашето общество и нашето бъдеще - децата. Няма нищо по-ценно от здравет. Корпоративните интереси трябва да са на втори план. Пасивното тютюнопушене е също толкова вредно, колкото и активното. Нека се присъедним към здраво мислещата част от цивилизацията, стига с този ориенталски килипир, граничещ с цинизъм. |
Гост |
#3789 Re:2013-06-17 07:58Тези,който не пушат те и по заведения не ходят аз пуша електронна,но когато отида в кафето до нас сме само ние преди имаше 3 сервитъорки и барман,сега персонала е само 1 човек и кафето е пред фалит защо не ходят непушачите на заведение а е празно? |
Правда Гост |
#37902013-06-17 10:47Пушенето да се забрани - тотално! На открито и на закрито! И на Оня свят дори! И стига с тази простотия за "дискриминация" на пушачите! Дискриминация е омаловажаване на това, което ти е дадено от Бога - раса, пол и т. н. Ако е трябвало да пушим, щяхме да се раждаме с кумини на главата. Бог е помислил за всичко, когато е създал човека. Дискриминация е да се отказва чистия въздух за дробовете ни, даден ни от Всевишния. Това особено се отнася за родителите-престъпници, които издевателстват над дечицата като ги тровят със собствените си ръце! И стига с тези заведения и развлечения! Работа, работа се иска за тази държава, а не висене по заведения с цигара и бира в ръка на празни приказки. Нали уж сме най-бедната нация в света - какво е това харчене по заведения денонощно? Нали все плачем, че не ни достигат парите? Колко средства отиват месечно от бюджета на едно семейство за цигари? И за висене с часове по заведения на бири и кафета? Докато работодателите не започнат да изчисляват колко губи един работник или служител - пушач от работното си време в пушене - все така ще си вървим, на опашката на културните народи. |
Мая |
#3791 Re: Re:2013-06-17 11:12Защото повечето от непушачте предпочитат да работят или да се занимават с нещо по-полезно, отколкото да висят по заведения. |
Пушещ Локомотив |
#3792 Re: Боби2013-06-17 21:06#8: Боби - Боби На никого не е отнето правото да си излезе навън и да си мисли, че диша чист въздух. Аз съм за задушевната атмосфера.
|
Гост |
#37932013-06-18 09:41В нито една европейска държава не се пуши в заведенията! Да докажем, че България е европейска държава! |
Гост |
#37942013-06-18 10:45Искам да живея в цивилизована държава - без дим в затворените помещения, а също така и без "дим" в главите на управниците ни!!! |
Гост |
#37952013-06-18 11:28Когато един закон е вече приет и се отнася за здравето на хората... тогава едно ново правителство не трябва да измества фокуса от важните въпроси за обществото с такива, които го тласкат назад. |
alabala |
#37962013-06-18 12:19Повече от половината не стъпват в заведение а пък много знаят. Нека пазара сам да определя в кое заведение да се пуши и в кое не. И човек сам да решава в кое заведение ще ходи и в кое не. Големи професори дишайте ауспусите на колите и живейте вечно. |
anjela |
#3797 Re:2013-06-19 13:55недей да ми броиш парите и да ми правиш сметка гледай си твоя портфейл.не мислиш че мога да те купя с парцалките ти и котките и кучето даже капиши?.ти ли ми даваш пари за цигари а? егати нахалниците почнаха и сметка да ми правят на цигарите.колкото и да се дереш в частния ми бар нямаш думата дали ще се пуши или не. в моя собствен имот законът съм аз. |
Гост |
#37982013-06-19 15:50Тъкмо си отдъхнахме! Който иска да си се трови да си се трови. Кое му дава право да трови мен?! |
Гост |
#37992013-06-20 07:43Категорично НЕ трябва да се маха пълната забрана!!! |
Гост |
#38002013-06-21 08:28не |
|
Петиция за касиране на парламентарните избори от 27 октомври 2024 г. в България
Cпешно! Отворено писмо за хуманитарна виза за дисидента Абдулрахман ал-Халиди
ОТВОРЕНО ПИСМО – ВЪЗВАНИЕ В ПОДКРЕПА НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА И ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КАНОНИЧНАТА СЪБОРНОСТ НА ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА
ДА ПОДКРЕПИМ ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК!
ПОДПИСКА в подкрепа на ГРАЖДАНСКОТО НЕПОДЧИНЕНИЕ и блокада на главен път Бяла-Попово в срок: безсрочен
Преименуване летище Граф Игнатиево на Капитан Димитър Списаревски
Финансиране на кастрационна програма на национално ниво, контрол по ЗЗЖ,ЗВМД,НК325б
За ефективна присъда за насилника на Джеси - Стоил Георгиев!!!
Подписка срещу тероризирането с пиратки и бомбички в гр. Пловдив
Има ли нещо, което искате да промените?
Промяната не се случва, ако мълчите. Авторът на тази петиция се изправи и предприе действия. Ще направите ли същото? Стартирайте социално движение, като създадете петиция.
Стартирайте собствена петицияДруги петиции, които може да Ви интересуват
НЕЗАБАВНО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЖУРНАЛИСТА СИМОН МИЛКОВ И ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ!
6711 Създадено: 2024-12-04
ПЕТИЦИЯ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ДИМИТЪР ДИМИТРОВ ОТ ДЛЪЖНОСТ ДИРЕКТОР НА ОП ЕКОРАВНОВЕСИЕ - ГР. СОФИЯ
1401 Създадено: 2024-11-22
Опазване на територията на Природен парк „Сините камъни“ и възражение срещу намаляване на площта му
1239 Създадено: 2024-11-26
Петиция в подкрепа на Златина Иванова- директор на училище, бореща се срещу олигархичния модел, застигнал българската образователна система
823 Създадено: 2024-12-14
Петиция срещу разпространението на вестник „Красиво Попово“
815 Създадено: 2024-12-05
РУСЕ ИСКА ДА ДИША. НЯМА ДА ТЪРПИМ ПОВЕЧЕ ГАВРА С НАС И ДЕЦАТА НИ! ПРИНУДЕТЕ „МИРИЗЛИВЦИТЕ“ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ!
696 Създадено: 2024-12-08
Подкрепа за проф. д-р Галина Лардева като арт директор и куратор на Национални есенни изложби, Пловдив
666 Създадено: 2024-12-04
ВТОРА КАТЕГОРИЯ ТРУД ЗА УЧИТЕЛИТЕ
12598 Създадено: 2024-10-12
ПЕТИЦИЯ ЗА ПОДКРЕПА НА БЪЛГАРСКОТО БИОЛОГИЧНО ЖИВОТНОВЪДСТВО
11629 Създадено: 2024-06-24
Отворено писмо от група читалища относно резултатите от Програма „Читалища“ на Министерство на културата публикувани на 9 декември 2024 г.
359 Създадено: 2024-12-17
Основен ремонт на отсечка /2,3км/ от път с номер VAR 2028 /от с. Долище до гр. Варна/ непосредствено след кръговото посока с. Долище
355 Създадено: 2024-12-16
В подкрепа на служителите в магазини и супермаркети
341 Създадено: 2024-12-20
ДОЛУ РУСКИТЕ РЪЦЕ ОТ УКРАЙНА!
294 Създадено: 2024-12-03
Гражданите на Pазград против скъпата вода.
656 Създадено: 2024-01-05
За по-адекватни мерки за българските майки и деца
274 Създадено: 2024-12-17
Cпешно! Отворено писмо за хуманитарна виза за дисидента Абдулрахман ал-Халиди
1442 Създадено: 2024-10-25
Допълнителни средства за Национален фонд „Култура“, заложени в т. 5.2, чл. 1 на Закона за държавния бюджет за 2024 г.
222 Създадено: 2024-12-02
Признаване на видеозаписите с автомобилна камера за доказателство
772 Създадено: 2015-10-22
Спасение на животните във Велинград
173 Създадено: 2024-11-30
За здрави деца, аз имам кауза една!! Нашите деца имат право на здравословна храна и ние родители и институции сме отговорни за това!
160 Създадено: 2024-12-10