Петиция за признаване на бълг. език в ЕС като матуритетен език
Свържете се с автора на петицията
Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Петиция за признаване на бълг. език в ЕС като матуритетен език
Гост |
#12016-04-09 15:58Защото правата на българите в ЕС,искат спешни защитни действия,а аргументите относно петицията са ясни,навременни и предложени от родолюбци,доказани и високо подготвени педагози!Искрено се надявам на успех на петицията,в полза на децата ни и България! |
Гост |
#22016-04-09 19:13Защото правата на българите в ЕС,искат спешни защитни действия,а аргументите относно петицията са ясни,навременни и предложени от родолюбци,доказани и високо подготвени педагози!Искрено се надявам на успех на петицията,в полза на децата ни и България! |
Марги |
#32016-04-10 14:39Подписвам петицията, защото съм убедена,че проблемът, повдигнат от АБУЧ, е от стратегическо значение за България. Той трябва да бъде решен с общи усилия. Ползата от постигнатия (дай, Боже!) успех ще бъде както за хилядите български деца в чужбина, така и за страната ни. |
Гост |
#42016-04-10 17:44Защото българският език е език европейски и трябва да има подобаващото място както в обществото, така и в образователната система на Европейския съюз! |
Гост |
#52016-04-10 20:09Българският език е официален език в държава, членка на ЕС, т.е. той е равноправен с официалния език на всяка от останалите страни членки. |
Гост |
#62016-04-10 23:02zachtoto i nie sme dali nechto na sveta, koeto ni pravi pone ravni na ostanalite evropeiski narodi!!! nai-ve4e nachiat ezik i pismenost!!! |
Гост |
#72016-04-11 06:44..Знаете ли във много - държави не знаят дори , че съществува такава държава България. Много- бих искала всички да знаят за моята родина ,че съществува и че си има собственна азбука и собственна история .Че моята Родина е съществувала много - преди някой други държави да са били създадени.Българка съм и се гордея с езикът и със богатата история на моят народ.!!!!!!! |
Михаил Цеков Гост |
#82016-04-11 09:45Като председател на управителния съвет на българско училище в Мюнхен "Паисий Хилендарски" напълно подкрепям петицията. Мога да допълня, че постигането на целите на петицията е в интерес и на държавите, в които растат българчета, тъй като за усвояването на чужд език, като предпоставка за интеграцията там, е абсолютно необходимо първо да се усвои, а след това - да се поддържа майчиния език. |
Гост |
#92016-04-11 09:45 Неотменима част от доброто образование на всеки специалист, е отличната подготовка по родния език, която може да осигури качествено общуване във всяки момент от професионалния и личния му живот. |
С уважение |
#102016-04-11 09:49Неотменима част от доброто образование на всеки специалист, е отличната подготовка по родния език, която може да осигури качествено общуване във всяки момент от професионалния и личния му живот. |
Гост |
#112016-04-11 10:52Благодаря Ви за тази благородна инициатива! От пет години живея в Хамбург, детето ми е вече в 7 кл. Посещава Българско училище в гр. Хамбург от 2011 г. всяка събота. Поддържането на родния език, изучаването му в часовете, подготовката на уроците и домашните за следващите часове изисква много време, което той отделя от личното си. Това означава: шестдневна учебна седмица (в сравнение с немските му съученици), по-малко време за почивка, по-редки срещи с приятели. Резултатът от това е по-трудна интеграция, чувството за непринадлежност към мястото, където живее, учи и расте. От две години поставям проблемът пред училищното ръководство на немското му училище и пред Училищния Инспекторат в Хамбург изучавания в българското училище роден език да бъде признат в училището му като втори чужд език (задължителен според училищната програма за гимназии в Хамбург) и да бъде вписван в дипломата му. Получих само неразбиране и учтиви хладни откази. Имаме вопшиюща нужда от помощ в насърчаване на децата ни да не губят майчиния език и да бъдат облекчени за усилията си, че го правят, въпреки трудностите, които ги съпътстват. С удоволствие бих подпомагала тази и други инициативи на асоциацията Ви, свързани с утвърждаването на българския език и традиции като важна част от културното многообразие на Европейския съюз. |
Гост |
#122016-04-11 11:03Важно е българският език да е равноправен с останалите европейски езици и да дава същите възможности за обучение! |
Гост |
#132016-04-11 13:40Така е правилно. |
Гост |
#142016-04-11 14:23Поздравления и успех ! |
Гост |
#152016-04-11 16:18Podipisvam, zashtoto sum uchitel v bulgarsko uchilishte v Ispania. Usloviyata, primer koito tryabva da se spravim s prepodavaneto, a respectivno- s usvoyavaneto na uchebniya material, sa trudni i za dvete strani. Imam trima edinadesetoklasnitsi, koito da stignali do tuk, motivirani ot tova, che shte mogat de polojat zrelosten izpit. Ako obache maturata ne se provede v nashiya ucheben tsentur ,te shte se otkajat , zashtoto putuvaneto do Búlgaros za datite na izpita shte e trudno osushtestvimo. Taka usiliyata na vsichki - uchiteli i uchenitsi-se obezmislyat. Radvame se, che se predprie podpisvaneto na tazi pericia i se nadyavame na skoroshen polojitelen rezultat ! Sujalyavam, che razpolagam s klaviatura sano na latinitsa. Pozdrav! |
Гост |
#162016-04-11 17:17Сдружение "Български юнак" подкрепя петицията ! |
Гост |
#172016-04-11 19:55Подписах петицията, защото съм българка, защото съм преподавател по български език и литература и защото родният ни език е третият писмен език в Европа. Недоумявам защо може да бъде оспорено признаването му като матуритетен език. |
Жана |
#182016-04-11 20:24Защото това е още една възможност за тези деца да могат един ден да си отговорят на въпроса кой съм, откъде съм дошъл и накъде отивам. |
Гост |
#192016-04-13 08:19Съгласна съм.Трябва да го има Българският език.Свидетелка съм на това,че деца от малки са в чужбина с техните родители,а незнаят български и като го няма те даже и няма да го знаят.Успех |
Гост |
#202016-04-13 10:14Като Българка, педагог, поетеса и актриса, като родственица на Летописеца Захари Стоянов; като майка на три прекрасни деца и баба на три чудесни внучета, на мен не ми е безразлично, дали разлетелите се по света деца на моите сънародници ще се откъснат от корените си, от традициите и силата на Духа, които изучаването и владеенето на Българския език ще им дава, за да се усещат Достойни потомци на велик Народ. Посветих живота си на каузата за съхраняване на Българщината и единението на Българите по света и да подпиша и разпространя тази петиция за мен е чест и дълг. Искрено желая успех на високо патриотичната и вдъхновяваща инициатива на АБУЧ. Поздравления, Колеги! |
Гост |
#212016-04-13 11:49Защото в Европейския съюз трябва да се дава възможнаст на желаещите да изучават всеки един от езиците на членуващите страни и това включва и българския. |
мама |
#222016-04-13 21:00Децата ни имат нужда от самочуствие-ясно съзнание за своя произход.С признаването на Българският език в ЕС като матуритетен те ще бъдат по-уверени в себе си. |
Гост |
#232016-04-14 01:57 Езикът е най- голямото богатство и наследство на един народ. |
Гост |
#242016-04-14 10:20Българските деца, живеещи в чужбина, трудно говорят, а камо ли да пишат и знаят граматиката на майчиният си език. |
Гост |
#25 Re:2016-04-14 10:27Изумена съм, че учител по български използва латиница. Аз също нямам клавиатура с кирилица, но чопля клавишите, макар и по-бавно. Въпрос на избор. |
|
За максимална ефективна присъда за Габриела Сашова и Красимир Георгиев, и за законодателни промени, предвиждащи по-тежки наказания за престъпления, извършени срещу животни!
Отворено писмо против ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО религиозно обучение
Насилието на Животните от Габриела Сашова и Красимир Георгиев
Преименуване летище Граф Игнатиево на Капитан Димитър Списаревски
Финансиране на кастрационна програма на национално ниво, контрол по ЗЗЖ,ЗВМД,НК325б
Борба срещу насилието над животни: За по-строги наказания и защита
Има ли нещо, което искате да промените?
Промяната не се случва, ако мълчите. Авторът на тази петиция се изправи и предприе действия. Ще направите ли същото? Стартирайте социално движение, като създадете петиция.
Стартирайте собствена петицияДруги петиции, които може да Ви интересуват
В подкрепа на въвеждането на Религия-Християнство-Православие като редовен предмет в българските училища.
10188 Създадено: 2025-02-13
Отворено писмо против ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО религиозно обучение
8008 Създадено: 2025-02-08
За максимална ефективна присъда за Габриела Сашова и Красимир Георгиев, и за законодателни промени, предвиждащи по-тежки наказания за престъпления, извършени срещу животни!
202910 Създадено: 2025-03-14
За запазване правото на родителите да извиняват отсъствия до 15 дни годишно
12153 Създадено: 2025-04-16
Гражданска подписка с искане за справедливо наказание за извършеното с особена дързост и цинизъм тежко криминално деяние срещу Денислав Данаилов Василев!
992 Създадено: 2025-04-22
Преустановяване на изграждане на нови соларни и ветрогенераторни паркове на територията на Кюстендилска област.
1023 Създадено: 2025-04-17
Подписка срещу уволнението на директора на НИНКН - арх. Петър Петров
724 Създадено: 2025-04-19
Минимум 20 млн от годишния бюджет на Столична община за имоти за зелени площи!
918 Създадено: 2025-04-01
За превръщане на сградата на Руското консулство във Варна в иновативна детска градина
196 Създадено: 2025-04-22
НЕ УНИЩОЖАВАЙТЕ ЕКО-ПАРК БАДЕЛЕМА!
1011 Създадено: 2025-03-24
Призив за спиране на незаконно изграждане на огромен фотоволтаичен парк и защита на околната среда в община Сухиндол
116 Създадено: 2025-04-29
ПОДПИСКА ЗА ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА ЗА УБИЕЦА НА ПЪТЯ НА СИЯНА
33707 Създадено: 2025-04-02
Подкрепям конструктивен диалог с Павлин Николов относно Спартак Варна
109 Създадено: 2025-04-28
Не! На задължителното споделено родителство
1777 Създадено: 2025-03-05
ЗА РЕФОРМА НА БЪЛГАРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА
95 Създадено: 2025-04-25
Петиция против застрояването на двора на Хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий” и ОУ “Княз Александър I”, гр. Пловдив
3227 Създадено: 2025-03-24
Да превърнем изоставения терен на бившето военно поделение над магазин Алати в обществен парк.
662 Създадено: 2025-04-08
В ПОДКРЕПА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ФИНАНСИРАНЕ НА ПОНЕ 100 ДНИ В КРАЯ НА ЖИВОТА -100 ДНИ ПАЛИАТИВНИ ГРИЖИ - 100 ДНИ ДОСТОЙНСТВО.
387 Създадено: 2025-03-17
Спиране на обществена поръчка АСД-12-269/08.12.2021 за почистване на речното корито на р. Марица в землището на град Първомай заради груби нарушения и незаконно изземване на материали без концесия
63 Създадено: 2025-04-26
Подписка за изграждане на изкуствени неравности, повдигнати пешеходни пътеки и други мерки за безопасност на главната улица в село Мърчаево
58 Създадено: 2025-04-28