Петиция за признаване на бълг. език в ЕС като матуритетен език
Свържете се с автора на петицията
Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Петиция за признаване на бълг. език в ЕС като матуритетен език
Гост |
#12016-04-09 15:58Защото правата на българите в ЕС,искат спешни защитни действия,а аргументите относно петицията са ясни,навременни и предложени от родолюбци,доказани и високо подготвени педагози!Искрено се надявам на успех на петицията,в полза на децата ни и България! |
Гост |
#22016-04-09 19:13Защото правата на българите в ЕС,искат спешни защитни действия,а аргументите относно петицията са ясни,навременни и предложени от родолюбци,доказани и високо подготвени педагози!Искрено се надявам на успех на петицията,в полза на децата ни и България! |
Марги |
#32016-04-10 14:39Подписвам петицията, защото съм убедена,че проблемът, повдигнат от АБУЧ, е от стратегическо значение за България. Той трябва да бъде решен с общи усилия. Ползата от постигнатия (дай, Боже!) успех ще бъде както за хилядите български деца в чужбина, така и за страната ни. |
Гост |
#42016-04-10 17:44Защото българският език е език европейски и трябва да има подобаващото място както в обществото, така и в образователната система на Европейския съюз! |
Гост |
#52016-04-10 20:09Българският език е официален език в държава, членка на ЕС, т.е. той е равноправен с официалния език на всяка от останалите страни членки. |
Гост |
#62016-04-10 23:02zachtoto i nie sme dali nechto na sveta, koeto ni pravi pone ravni na ostanalite evropeiski narodi!!! nai-ve4e nachiat ezik i pismenost!!! |
Гост |
#72016-04-11 06:44..Знаете ли във много - държави не знаят дори , че съществува такава държава България. Много- бих искала всички да знаят за моята родина ,че съществува и че си има собственна азбука и собственна история .Че моята Родина е съществувала много - преди някой други държави да са били създадени.Българка съм и се гордея с езикът и със богатата история на моят народ.!!!!!!! |
Михаил Цеков Гост |
#82016-04-11 09:45Като председател на управителния съвет на българско училище в Мюнхен "Паисий Хилендарски" напълно подкрепям петицията. Мога да допълня, че постигането на целите на петицията е в интерес и на държавите, в които растат българчета, тъй като за усвояването на чужд език, като предпоставка за интеграцията там, е абсолютно необходимо първо да се усвои, а след това - да се поддържа майчиния език. |
Гост |
#92016-04-11 09:45 Неотменима част от доброто образование на всеки специалист, е отличната подготовка по родния език, която може да осигури качествено общуване във всяки момент от професионалния и личния му живот. |
С уважение |
#102016-04-11 09:49Неотменима част от доброто образование на всеки специалист, е отличната подготовка по родния език, която може да осигури качествено общуване във всяки момент от професионалния и личния му живот. |
Гост |
#112016-04-11 10:52Благодаря Ви за тази благородна инициатива! От пет години живея в Хамбург, детето ми е вече в 7 кл. Посещава Българско училище в гр. Хамбург от 2011 г. всяка събота. Поддържането на родния език, изучаването му в часовете, подготовката на уроците и домашните за следващите часове изисква много време, което той отделя от личното си. Това означава: шестдневна учебна седмица (в сравнение с немските му съученици), по-малко време за почивка, по-редки срещи с приятели. Резултатът от това е по-трудна интеграция, чувството за непринадлежност към мястото, където живее, учи и расте. От две години поставям проблемът пред училищното ръководство на немското му училище и пред Училищния Инспекторат в Хамбург изучавания в българското училище роден език да бъде признат в училището му като втори чужд език (задължителен според училищната програма за гимназии в Хамбург) и да бъде вписван в дипломата му. Получих само неразбиране и учтиви хладни откази. Имаме вопшиюща нужда от помощ в насърчаване на децата ни да не губят майчиния език и да бъдат облекчени за усилията си, че го правят, въпреки трудностите, които ги съпътстват. С удоволствие бих подпомагала тази и други инициативи на асоциацията Ви, свързани с утвърждаването на българския език и традиции като важна част от културното многообразие на Европейския съюз. |
Гост |
#122016-04-11 11:03Важно е българският език да е равноправен с останалите европейски езици и да дава същите възможности за обучение! |
Гост |
#132016-04-11 13:40Така е правилно. |
Гост |
#142016-04-11 14:23Поздравления и успех ! |
Гост |
#152016-04-11 16:18Podipisvam, zashtoto sum uchitel v bulgarsko uchilishte v Ispania. Usloviyata, primer koito tryabva da se spravim s prepodavaneto, a respectivno- s usvoyavaneto na uchebniya material, sa trudni i za dvete strani. Imam trima edinadesetoklasnitsi, koito da stignali do tuk, motivirani ot tova, che shte mogat de polojat zrelosten izpit. Ako obache maturata ne se provede v nashiya ucheben tsentur ,te shte se otkajat , zashtoto putuvaneto do Búlgaros za datite na izpita shte e trudno osushtestvimo. Taka usiliyata na vsichki - uchiteli i uchenitsi-se obezmislyat. Radvame se, che se predprie podpisvaneto na tazi pericia i se nadyavame na skoroshen polojitelen rezultat ! Sujalyavam, che razpolagam s klaviatura sano na latinitsa. Pozdrav! |
Гост |
#162016-04-11 17:17Сдружение "Български юнак" подкрепя петицията ! |
Гост |
#172016-04-11 19:55Подписах петицията, защото съм българка, защото съм преподавател по български език и литература и защото родният ни език е третият писмен език в Европа. Недоумявам защо може да бъде оспорено признаването му като матуритетен език. |
Жана |
#182016-04-11 20:24Защото това е още една възможност за тези деца да могат един ден да си отговорят на въпроса кой съм, откъде съм дошъл и накъде отивам. |
Гост |
#192016-04-13 08:19Съгласна съм.Трябва да го има Българският език.Свидетелка съм на това,че деца от малки са в чужбина с техните родители,а незнаят български и като го няма те даже и няма да го знаят.Успех |
Гост |
#202016-04-13 10:14Като Българка, педагог, поетеса и актриса, като родственица на Летописеца Захари Стоянов; като майка на три прекрасни деца и баба на три чудесни внучета, на мен не ми е безразлично, дали разлетелите се по света деца на моите сънародници ще се откъснат от корените си, от традициите и силата на Духа, които изучаването и владеенето на Българския език ще им дава, за да се усещат Достойни потомци на велик Народ. Посветих живота си на каузата за съхраняване на Българщината и единението на Българите по света и да подпиша и разпространя тази петиция за мен е чест и дълг. Искрено желая успех на високо патриотичната и вдъхновяваща инициатива на АБУЧ. Поздравления, Колеги! |
Гост |
#212016-04-13 11:49Защото в Европейския съюз трябва да се дава възможнаст на желаещите да изучават всеки един от езиците на членуващите страни и това включва и българския. |
мама |
#222016-04-13 21:00Децата ни имат нужда от самочуствие-ясно съзнание за своя произход.С признаването на Българският език в ЕС като матуритетен те ще бъдат по-уверени в себе си. |
Гост |
#232016-04-14 01:57 Езикът е най- голямото богатство и наследство на един народ. |
Гост |
#242016-04-14 10:20Българските деца, живеещи в чужбина, трудно говорят, а камо ли да пишат и знаят граматиката на майчиният си език. |
Гост |
#25 Re:2016-04-14 10:27Изумена съм, че учител по български използва латиница. Аз също нямам клавиатура с кирилица, но чопля клавишите, макар и по-бавно. Въпрос на избор. |
|
Петиция за касиране на парламентарните избори от 27 октомври 2024 г. в България
ДА ПОДКРЕПИМ ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК!
Финансиране на кастрационна програма на национално ниво, контрол по ЗЗЖ,ЗВМД,НК325б
ПОДПИСКА в подкрепа на ГРАЖДАНСКОТО НЕПОДЧИНЕНИЕ и блокада на главен път Бяла-Попово в срок: безсрочен
Преименуване летище Граф Игнатиево на Капитан Димитър Списаревски
За ефективна присъда за насилника на Джеси - Стоил Георгиев!!!
Cпешно! Отворено писмо за хуманитарна виза за дисидента Абдулрахман ал-Халиди
Подписка против касирането на епархийския избор на кандидати за Сливенски митрополит
ОТВОРЕНО ПИСМО – ВЪЗВАНИЕ В ПОДКРЕПА НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА И ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КАНОНИЧНАТА СЪБОРНОСТ НА ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА
Петиция за импийчмънт на Румен Радев от поста президент на Република България.
Има ли нещо, което искате да промените?
Промяната не се случва, ако мълчите. Авторът на тази петиция се изправи и предприе действия. Ще направите ли същото? Стартирайте социално движение, като създадете петиция.
Стартирайте собствена петицияДруги петиции, които може да Ви интересуват
ПОДПИСКА в подкрепа на ГРАЖДАНСКОТО НЕПОДЧИНЕНИЕ и блокада на главен път Бяла-Попово в срок: безсрочен
3603 Създадено: 2024-11-09
ВТОРА КАТЕГОРИЯ ТРУД ЗА УЧИТЕЛИТЕ
12059 Създадено: 2024-10-12
Петиция за касиране на парламентарните избори от 27 октомври 2024 г. в България
2946 Създадено: 2024-10-30
Решаване на проблема с водата в гр. Шумен
2343 Създадено: 2024-11-05
ПЕТИЦИЯ ЗА ПОДКРЕПА НА БЪЛГАРСКОТО БИОЛОГИЧНО ЖИВОТНОВЪДСТВО
11163 Създадено: 2024-06-24
Cпешно! Отворено писмо за хуманитарна виза за дисидента Абдулрахман ал-Халиди
1210 Създадено: 2024-10-25
Не връщайте куче МАУСИ на насилника Тодор Чолаков от град Пловдив!
899 Създадено: 2024-11-01
За отстраняване на Зорница Ангелова от ръководството на 22 СЕУ София
796 Създадено: 2024-11-08
Петиция в подкрепа на проф. д-р Андрей Захариев за възстановяване на работа след незаконно уволнение в Стопанска академия "Д.А.Ценов"!
651 Създадено: 2024-11-09
ПОДПИСКА ЗА СПИРАНЕ ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР НА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР
629 Създадено: 2024-10-29
За връщане на старите правила в ТЕЛК комисиите! За не спиране пенсионните и социални плащания на хора, спазили три месечния предварителен срок за подаване на документи!
443 Създадено: 2024-10-24
Свобода на словото, свобода на творчеството - не на агресията пред Народния театър "Иван Вазов"
426 Създадено: 2024-11-08
ВЪН пиесата "Оръжията и човекът" от Народния театър!
1478 Създадено: 2024-09-30
Не на насилието над бездомни животни!
276 Създадено: 2024-10-26
Да спасим "Център,"Неогенезис"!
227 Създадено: 2024-11-20
Община Аксаково да постави "легнали полицаи" пред пешеходните пътеки
150 Създадено: 2024-11-06
За ефективна присъда за насилника на Джеси - Стоил Георгиев!!!
8760 Създадено: 2024-04-12
"Архитект Димитър Гочев: Подкрепа за студентските права и качество на обучението!"
116 Създадено: 2024-10-23
Оставка на Васил Василев - Директор на Народен театър "Иван Вазов"
2617 Създадено: 2023-04-04
Запазване предназначението на Мотопистата и околния имот за "градски спортен комплекс" и за това мястото да се облагороди за спорт и отдих.
85 Създадено: 2024-11-10