СПИРАНЕ НА ГОРЕНЕТО НА КАБЕЛИ, ГУМИ И ОТПАДЪЦИ И НА ШУМА ОТ ЧАСТНИ И ПУБЛИЧНИ СЪБИРАНИЯ

До: МВР

МОСВ

СДВР

ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“

Столичен инспекторат

Столична община

Столичен общински съвет

Кмет на район “Слатина”

ПГ на парламентарно представени партии


Копие:

За Земята

Медии

ИАОС

РИОСВ София

РЗИ

 


ПЕТИЦИЯ 

ЗА СПИРАНЕ НА ГОРЕНЕТО НА КАБЕЛИ, ГУМИ И ОТПАДЪЦИ И

НА ШУМА ОТ ЧАСТНИ И ПУБЛИЧНИ СЪБИРАНИЯ 

 

Уважаеми госпожи и господа,


Честите пожари в столичния квартал “Христо Ботев” и тяхното неглижиране са един чудесен пример за дългогодишно ужасяващо лошо съвместно управление (или липса на такова), размита отговорност между уж отговорните институции (колективна безотговорност), никаква координация и безрезултатни действия. Подобен пример е и честото шумовото замърсяване от същия квартал и неглижирането му.


България гори. Поради промените в климата, растящата безотговорност и особено - поради взаимно охулващите се и взаимно спъващи се, но не и заедно действащи лица и групировки, ще продължава да гори. 


България не разполага с достатъчно средства и техника за гасене на пожарите, водните ни ресурси също намаляват.


Част от пожарите в България се дължат на горене на кабели и гуми. Това е честа и повсеместна практика в квартал “Христо Ботев”. Едно от често горящите места, и ГДПБЗН добре знае това, е полето в района на жп гара “Смирненски”, ул. “Георги Спасов” (или нейното продължение след кръстовището с ул. “519”), ул. “520”, около борсата Слатина-Булгарплод, жп линията, Източната тангента. Честите пожари на това място и еднаквата причина - горене на отпадъци, би трябвало да дадат достатъчно силен подтик сами по себе си за усилия за подобряване на обстановката и без настоящата петиция. 


Отговор от запитване (по Закона за достъп до обществена информация) за района на жк "Христо Ботев" за период от една година (10 септември 2022 - 10 септември 2023) от ГД ПБЗН:


66 броя ликвидирани пожара:

- 5 в жилищни сгради
- 3 в МПС
- 16 в сухи треви
- 8 в контейнери за отпадъци
- 34 отпадъци на открито (!!!!!)

Отговор от запитване (по Закона за достъп до обществена информация) за района на жк "Христо Ботев" за период от една година (10 септември 2022 - 10 септември 2023) от СДВР:


- брой на регистрираните сигнали за горене на отпадъци (като сигналите за един и същ случай се броят като един) - 5 бр.
- брой на пожарите - а) общо - 16 бр.; б) тези, за които е установено, че се дължат на горене на отпадъци - 5 бр
- брой случаи на установено изгаряне на отпадъци - а) вследствие на реакция на институциите по сигнали - 5 бр. (!!!) и б) различни от тези по сигналите (при рутинната работа на институциите), както и на участвалите институции по всеки отделен случай - 0 бр. (!!!)
- информация за всички възможни вредни вещества, които се отделят във въздуха при горенето на гуми и кабели - не е във функционалната компетентност на СДВР

Разминаванията по-горе индикират лошо взаимодействие в рамките дори само на една единствена институция - структурите на МВР.


За пожара в жк “Христо Ботев” на 13.08.2024 г Нова пише, че са горели гуми и сухи треви.

За пожара в жк “Христо Ботев” на 16.08.2024 г БТА пише, че според МВР са горели гуми.

За пожара в жк “Христо Ботев” на 28.08.2024 г БТА пише, че горят гуми

(Че полето в “Христо Ботев” е горяло и преди, е добре известно на Пожарната, беше и е видимо и от стари спътникови снимки на Google Maps.

Има много лични наблюдения, налични снимки и видеозаписи от различни места на горене в “Христо Ботев”.  И подадени немалко сигнали - за съжаление - с неизвестна развръзка и вероятно - съдейки от разминаванията в информацията за самите пожари - невлизащи в надеждна статистика, необобщени и неанализирани).

(21.08.2024 отново пожар на същото поле)

За пожара в Сливен на 16.08.2024 г БНТ пише, че е предизвикан от палене на кабели за добиване на метал, създал е опасност от запалване на къщите в сливенския квартал "Комлука" и се е наложило гасене с хеликоптер.

За пожара във Варна на 14.07.2024 г Дарик пише, че е обхванал гората над  „Владиславово” и че е предизвикан от лица, които са горили кабели.


Горното показва, че проблемът не е локален, а повсеместен, мащабен и трябва да намери решение на национално ниво. Поемането на отговорност, инициатива и предприемането на достатъчно стъпки за решението му на местно ниво също са повече от належащи. 


(Започнатата дейност по незаконните сметища за строителни отпадъци е в добра посока, но евентуалното им разчистване само по себе си няма как да доведе до справяне с горенето на гуми, кабели и отпадъци.)


Разразилите се пожари са неоспоримо доказателство, че освен че е вредна за здравето, практиката на горене на гуми, кабели и отпадъци представлява сериозна опасност за живота на хората. Предвид местоположението на полето с честите пожари - до летище София - тя е риск и за националната ни сигурност. Съвсем наблизо до това поле - през “Източна тангента” и “Мими Балканска”, има цистерни на “Лукойл”. Не на последно място - съдейства за недобрия имидж на страната ни: горящо поле с боклук край летището е отблъскваща и стряскаща гледка за всеки новодошъл и излитащ (не само за чужденците, но и за все още връщащите се понякога сънародници). Горенето на гуми, кабели и боклуци допринася също така към глобалния проблем, свързан с изменението на климата. На същото поле има пасящи крави. Оставяме на Вас да се запознаете какви замърсители поема и е поела почвата и растителността…


Проблемът не е локален и защото въздухът е… въздух - среда, която осигурява разпространение на замърсители на голямо разстояние, някои от които остават за дълго време в тази среда - ултрафините ФПЧ например се разпространяват на километри от мястото на източника и остават във въздуха за дълго. 


Надеждна и работеща система за идентифициране на случаи на горене на гуми, кабели и отпадъци и за преустановяването им липсва. Мерки за превенция - също. Няма видеоконтрол в реално време, а се разчита на сигнали от гражданите и на спорадични проверки. Хората не са информирани на кого и как да подадат сигнали и са объркани (това се вижда в коментарите във фейсбук групи на жители на квартали, намиращи се край жк “Христо Ботев”). Иска им се точен адрес на горенето (няма как да бъде даден, защото почти винаги се вижда само дим отдалеч). Също така се иска подателят на сигнала да повика и Столичен инспекторат, и Полицията на място и да организира да пристигнат там едновременно. Освен ако не бъдат свързани с Пожарната (ГД ПБЗН)… (А как се преценява дали сигналът е за полицията или за Пожарната остава загадка.) Изглежда, че няма механизъм за ефективна координация между тези три органа - проблемът с горенето продължава. 


Много подобно е и с превишенията на нормите за шум - също чест проблем, при който жителите на жк “Христо Ботев” тормозят околните. Така гражданите, не просто не са окуражени да подават сигнали,  но и пореди изброените проблеми, и поради продължаващите шум, замърсяване и палежи, са разколебани, отблъснати и обезсърчени да го правят. Такъв ефект има и липсата на прозрачност - на бърз и свободен достъп до информация за това кой, кога и какво прави в реално време и какво е направил в миналото по всеки отделен сигнал.


Горенето на отпадъци, макар и често, обикновено не е продължително. Т.е. налага се за много кратко време институциите да бъдат информирани за точното място на нарушението (често и… логично такава локализация е извън способностите на  гражданите), координирани (и за това също е абсурдно да се разчита на  гражданите) и да бъде осигурено ефективното им взаимодействие на място. Това също е причина тази част от системата, която разчита на граждански сигнали по телефон, още повече - по имейл да е крайно неефективна. Не е ефективна и тази част, която включва спорадични проверки. Много от нарушенията се случват в неработно време на различни места, видими отвисоко, усеща се миризма и има наблюдения на горене вечер и рано сутрин, когато, дори да има дежурни, те са още по малко и по-неефективни.


Газовете и частиците, отделяни по време на горенето на гуми и кабели поставят здравето на хората под значителен риск. Като цяло излагането на тези замърсители може да доведе до:


- Дихателни проблеми: вдишването на дима може да доведе до хронични бронхити, астма и други дихателни заболявания, може както да повиши риска от развитието на такива заболявания, така и да влоши съществуващи и да повреди белодробната функция с времето

- Сърдечносъдови проблеми - излагането на замърсители като CO (въглероден оксид) и ФПЧ (фини прахови частици) може да повиши риска от сърдечен инсулт и хипертония

- Рак - дълготрайното излагане на полиароматни въглеводороди, диоксини и фурани може значително да повиши риска от рак, особено белодробен 

- Репродуктивни проблеми и ефекти върху детското развитие - токсичните субстанции, отделяни по време на горенето могат да причинят репродуктивни проблеми и проблеми в развитието при деца 

- Главоболия 

Влошаване на околната среда.
Ето някои вредни вещества - замърсители, които се отделят при горене и на гуми, и на кабели, и на дрехи:


- ФПЧ (фини прахови частици) - могат да дразнят носните проходи и дихателната система, да окажат вредно въздействие върху белия дроб. ФПЧ са малки частици, разпръснати във въздуха, които могат да навлязат дълбоко в белия дроб и да причинят дразнене, възпаление, да влошат респираторни проблеми като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Навлизайки в кръвния ток могат да причинят системно възпаление, което да предизвика главоболия и както и да повиши риска от сърдечносъдови заболявания

- Въглероден оксид (CO). Свързва се с хемоглобина в кръвта по-добре от кислорода, намалявайки количеството на кислорода, транспортиран до мозъка и други жизненоважни органи. Кислородната депривация може да доведе до главоболия, замайване, прилошаване, при тежки случаи - до безсъзнание и смърт

- Серен диоксид (SO2) - има вредно въздействие върху белия дроб, може да причини дразнене на дихателната система, особено при индивиди с астма, като доведе до симптоми като кашляне, кихане, недостиг на въздух

- Азотни оксиди - дразнят носните проходи и дихателната система, вреден ефект върху белия дроб, влошаване на респираторни проблеми. Може да доведе до формирането на озон и ФПЧ, които могат да влошат здравето на белия дроб 

- Летливи органични съединения - могат да дразнят носните проходи и дихателната система, имат вредно въздействие върху белия дроб, могат да причинят астматични пристъпи и да допринесат за формирането на приземен слой озон и смог, който допълнително да влоши белодробната функция. Летливи органични съединения като бензен, толуен и ксилен се освобождават при горенето на гума и пластмаси. Тези съединения може да дразнят мукозните мембрани и да окажат въздействие върху ЦНС (централната нервна система). Краткото излагане на такива може да доведе до главоболия, дразнене на очите, носа и гърлото и до замайване. Дългото излагане може да причини по-сериозни  ефекти като увреждане на черния дроб и бъбреците. 

- Полициклични въглеводороди - група химични съединения, които се освобождават при непълното изгаряне на органични съединения. Могат да имат невротоксичен ефект и да въздействат върху мозъчните функции. Излагането на полициклични въглеводороди може да причини главоболия и дългосрочни ефекти като рак и респираторни проблеми

- Диоксини. Излагането на диоксини е свързано с голям обхват от здравословни проблеми, вкл.  Рак, репродуктивни проблеми, проблеми с развитието, увреждане на имунната система и ендокринни смущения. Диоксините се акумулират в хранителните вериги, главно в мастните тъкани на животните.

- Фурани. Въздействието на фураните върху здравето са подобни на тези на диоксините, вкл. Риск от рак, ендокринни смущения и отрицателни въздействия върху имунната и репродуктивната система

- При горенето на гуми също се отделя черен въглерод, което може да допринесе за климатичните промени чрез абсорбирането на слънчева светлина и затопляне на атмосферата

- При горенето на кабели могат да се освободят токсични субстанции като тежки метали, вкл. олово и живак, което да вложи здравословни проблеми и да нанесе вреда на околната среда. 

- Олово, арсен, кадмий могат да се освободят във въздуха при горенето и на гуми, и на кабели. Могат да се вдишат или да попаднат върху повърхности, превръщайки се в дълготрайна опасност за здравето. Излагането на тежки метали може да доведе до неврологични симптоми, вкл. главоболия, когнитивни нарушения и забавяне в развитието при деца

- Горенето на синтетични материали, които често се намират в облеклата, може да освободи токсични химикали и карциногени, което допълнително увеличава здравните рискове.


В свое писмо (2760/21.09.2023 г.) ИАОС не можа да даде никакви сведения за вида и вредата от отделящите се вещества при горенето на гуми и кабели, още по-малко - какви са и колко са те за района на квартала, емитиращ такива замърсявания. 


Отговорът от запитване (по Закона за достъп до обществена информация) за района на жк "Христо Ботев" за период от една година (10 септември 2022 - 10 септември 2023) за 


- брой на пожарите, за които е установено, че се дължат на горене на отпадъци

- брой случаи на установено изгаряне на отпадъци

- информация за всички възможни вредни вещества, които се отделят във въздуха при горенето на гуми и кабели


бе, че: “ИАОС по своята компетентност не събира и не анализира данни, съответно - не разполага с исканата информация”


Не всички замърсители са видими и осезаеми за сетивата ни. Вероятно много малка част или никакви от тези, които се отделят в “Христо Ботев” не се засичат от станциите за качеството на атмосферния въздух на ИАОС - първо - поради липса на измервателни станции/уреди/методи/технологии за всички тях в района, второ - заради разположението на станциите - например станцията в “Дружба” едва ли засича замърсители в “Христо Ботев”, “Слатина” и “Редута”, т.к. не е в “Христо Ботев” , “Слатина” или “Редута”, а и преобладаващите  ветрове са в друга посока, трето - заради моментните изпускания на вредни емисии. Въпреки това замърсяването на въздуха не е само локално. Азотните и серни замърсявания стигат и до Витоша като повлияват торфищата и влошават качеството на това ценно природно местообитание - тези замърсители водят до еутрофикация и поява на житни растения. И ако природните местообитания не се припознават като ценност от някои хора, то поне хората могат да приемат, че тези местообитания са индикатори за качеството на човешките местообитания и че човек дори и излязъл на Витоша не бива да се лъже, че атмосферният въздух там е кристално чист. Личните измервателни уреди на гражданите видимо засичат повишаване на ФПЧ в района на кв. “Христо Ботев” през студените месеци, но краткотрайните и чести изпускания на токсини няма как да бъдат засечени и от тях и отразени в статистиката от мрежата от такива станции.

 

Липсата на споделени, бързодостъпни, единни бази данни за институциите във връзка с качеството на атмосферния въздух и недобрата координация беше осезаема и при взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин. Не се знаеше какво има в складовете, какво се отделя, явно имаше колебания дали населението трябва да се евакуира. Липсата на адекватен мониторинг и там беше потресаваща. Станция, измерваща няколко замърсителя в една точка не е достатъчна за измерването на всички възможни замърсявания в целия район.


Към горното нека да добавим и шумовото замърсяване. Жителите на “Христо Ботев” и околните квартали сме подложени на постоянен тормоз със силна… да я наречем  "музика". Персистирането и на тези нарушения говори за развито чувство за всепозволеност и безнаказаност у извършващите ги и за несправяне от страна на държавата. “Шумът наистина е убийствен, и то не само в преносен смисъл. Доклад на ООН цитиран от The Brussels Times, определя шумовото замърсяване като втората най-голяма заплаха за здравето в градовете след мръсния въздух. ЕС опитва проактивно да се бори с вредите, но България сякаш остава глуха за проблема, въпреки че според проучване на Института за глобално здраве в Барселона София е на първо място в Европа по нива над препоръчителните от СЗО пред други 749 града.” (Източник: “Капитал”, “Терорът на шума в лятна София и може ли нещо да се направи”).  Така, освен вредните вещества във въздуха се носи и въпросната… “музика”, отнемайки от личното ни време, внимание и енергия, необходими за нормалната ни работоспособност и влошавайки условията ни за пълноценен отдих. 

 

НАСТОЯВАМЕ ДА НАПРАВИТЕ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА:

 

СПИРАНЕ НА ГОРЕНЕТО НА КАБЕЛИ, ГУМИ И ОТПАДЪЦИ И НА ШУМА ОТ ЧАСТНИ И ПУБЛИЧНИ СЪБИРАНИЯ 

НЕДОПУСКАНЕ НА ГОРЕНЕТО НА ОТПАДЪЦИ, В Т.Ч. И В ИНСИНЕРАТОРИ. ПОДОБРЯВАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ОТПАДЪЦИТЕ ЧРЕЗ НАМАЛЯВАНЕТО ИМ, ЕФЕКТИВНО РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ И ИНСТАЛАЦИИ ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ И КОМПОСТИРАНЕ. Замърсяването от горенето на гуми, кабели и отпадъци от махалите е достатъчно голям проблем. Въвеждането и експлоатацията на инсинератори от държавата и общините - грандиозен. Рисковете от изпускане на вредни емисии са огромни. Чуждестранният опит е показателен.

НЕДОПУСКАНЕ НА ЧУЖДЕСТРАНЕН ВНОС НА ОТПАДЪЦИ

СЪЗДАВАНЕ НА РАБОТНА ГРУПА ЗА СПРАВЯНЕ С ГОРЕНЕТО НА КАБЕЛИ, ГУМИ И ОТПАДЪЦИ И С ШУМА ОТ ЧАСТНИ И ПУБЛИЧНИ СЪБИРАНИЯ И ШУМНИ СЪСЕДИ - КАКТО ЧРЕЗ НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ, ТАКА И НА ПРАКТИКА. Проблемите включват подпроблеми, и всичко това изисква стратегически подход, ресурс и постоянство, ефективна комуникация между институциите и координирани съвместни действия. Една такава междуинституционална работна група да се заеме с преглеждане и промяна на нормативната уредба; намиране на ресурси за изграждането на по-ефективна система за контрол; протокол за съвместна работа и координирани действия; изграждането на информационна система за събиране на достъпна за всички информация за сигналите, проследяването им, за констатираните нарушения и престъпления; за последвалите наказания и санкции, за анализ на наличната информация и адаптиране на управлението.

ПРОМЯНА НА НОРМАТИВНАТА УРЕДБА НА НАЦИОНАЛНО И НА МЕСТНО НИВО. КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НА ТЕЗИ НАРУШЕНИЯ, Т.К. ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОПАСНОСТ ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА
(Чл. 352, ал. 1 от НПК напр. изглежда не се прилага за такива случаи - може би е неприложим - това прозира от пр.пр. 43664/2023, 30.01.2024 на Софийска районна прокуратура).


ЯСНО ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОТГОВОРНОСТИТЕ НА ИНСТИТУЦИИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ. СТРОГИ НАКАЗАНИЯ ПРИ НЕСПАЗВАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА

ПРОВЕЖДАНЕ НА КАЧЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ВРЕДИТЕ ОТ ГОРЕНЕТО НА ГУМИ, КАБЕЛИ И ОТПАДЪЦИ, И ОТ ШУМА, ЗА САНКЦИИТЕ И НАКАЗАНИЯТА, ЗА ТОВА НА КОГО И КАК ДА СИГНАЛИЗИРАТ ГРАЖДАНИТЕ И КАК ДА РАЗБИРАТ КАКВО СЕ ПРАВИ И КАКВО Е НАПРАВЕНО ПО СИГНАЛИТЕ ИМ.


ДЕНОНОЩЕН ВИДЕОКОНТРОЛ В РЕАЛНО ВРЕМЕ. ПРИЛАГАНЕ НА ПОДХОДЯЩА ТЕХНИКА ЗА ЕКСПЕДИТИВНА ЛОКАЛИЗАЦИЯ - ВИДЕОКАМЕРИ, ДРОНОВЕ, ИНФРАРЕД ТОПЛИННИ КАМЕРИ, ФОТОКАПАНИ, СОФТУЕР, ВКЛ ГИС. Поне за квартали като “Христо Ботев” с перманентни проблеми, поставянето на видеокамери на високите сгради с голяма видимост би било работещо решение. за тъмната част на денонощието да се проучи приложимостта на дронове и инфраред топлинни камери. GIS да е достъпна и за гражданите, за да ориентират властите при подаването на сигнали. Поставяне на видеокамери и покрай контейнерите, т.к.масово се изхвърля извън тях, а част от изхвърленото се използва за отопление. Контейнери със заключващи се капаци.

ВМЕНЯВАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЕ ОРГАНИТЕ НА РЕДА ДА ХОДЯТ ПО СИГНАЛИ И БЕЗ ПОСОЧЕН ОТ ПОДАТЕЛЯ НА СИГНАЛА ТОЧЕН АДРЕС

НАСЪРЧАВАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО ДА УЧАСТВА В МОНИТОРИНГА И ДОКЛАДВАНЕТО НА НЕЛЕГАЛНО ГОРЕНЕ И ОЗВУЧАВАНЕ. ЯСНИ УКАЗАНИЯ КОЙ СИГНАЛ НА КОГО ДА БЪДЕ ПОДАДЕН. ОРГАНИТЕ НА РЕДА ДА ПРИЕМАТ ИНФОРМАЦИЯ, СНИМКИ, ВИДЕО ПО ЕДИН ОФИЦИАЛЕН ОНЛАЙН КАНАЛ И ДА РЕАГИРАТ СВОЕВРЕМЕННО. (Авторката на петицията е получавала искане за контакт с полицията на адрес в abv.bg - личен на един от полицаите, използван от друг полицай - крайно несериозно и будещо недоверие, вероятно и в разрез със законодателството за личните данни!)

КООРДИНАЦИЯ НА ДЕЙСТВИЯТА НА ОТГОВОРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ. Не може да се очаква гражданите да организират идването и на инспекторат, и на полиция на място по едно и също време; много от палежите са краткотрайни; “музиката” понякога се усилва и намалява или спира и после отново същото (така потърпевшите могат много лесно да бъдат обвинени в заблуждаване на органите на реда и безпричинни сигнали)

ВМЕНЯВАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ ЗА ВЛИЗАНЕ В ЧАСТНИ ИМОТИ ПРИ СИГНАЛИ ЗА ГОРЕНЕ НА ОТПАДЪЦИ 

ЗАДЪЛЖАВАНЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ДА ЗАМЕНЯТ ПЕЧКИТЕ, ПОЗВОЛЯВАЩИ ГОРЕНЕ НА ОТПАДЪЦИ С ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ, НЕЗАМЪРСЯВАЩИ ВЪЗДУХА. Предприети са мерки за енергийно бедни по закупуване и предоставяне на печки, но колко домакинства остават без такива - не е ясно. А и тази мярка няма да донесе до справяне с проблема със замърсяването от горене на гуми, кабели и отпадъци сама по себе си.


ЗАСИЛЕНО ПОЛИЦЕЙСКО ПРИСЪСТВИЕ И ДЕЙСТВАЩА ПОЛИЦИЯ НА МЯСТО - ПО-ВИСОК БРОЙ НА ПАТРУЛИРАЩИТЕ КОЛИ И ПОЛИЦАИ И ПО-ГОЛЯМА ЧЕСТОТА НА ОБХОДИТЕ

ПО-ЧЕСТИ ПРОВЕРКИ, ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ДЕНОНОЩИЕТО

24-ЧАСОВА ЗАБРАНА ЗА ВИСОКА МУЗИКА И УВЕСЕЛИТЕЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ БЕЗ РАЗРЕШИТЕЛНО, ИЗДАДЕНО ОТ ОБЩИНАТА

ПОНИЖАВАНЕ НА ПРЕДЕЛНО ДОПУСТИМИТЕ НИВА ЗА ШУМ. Да се вземе под внимание и кумулативното въздействие от множеството източници - шумни съседи, транспорт (автомобили, други МПС, трамваи, влакове, самолети, почистващи машини и т.н.), косене, кастрене и сеч, шум от площи, където се струват хора, ремонтни и строителни дейности

ЗАБРАНА ЗА ФОЙЕРВЕРКИ, ПИРАТКИ И ПИРОТЕХНИКА ОСВЕН СЛЕД СЪГЛАСУВАНЕ С ОБЩИНАТА 

ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ ЗА ВЛИЗАНЕ В ЧАСТНИ ИМОТИ И ЗА ИЗЗЕМВАНЕ НА ОЗВУЧИТЕЛНАТА ТЕХНИКА,  МУЗИКАЛНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ И НА ВСЯКАКВА ДРУГА ТЕХНИКА БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ПРИ НАРУШЕНИЕ НА ДОПУСТИМИТЕ НИВА ЗА ШУМ. Ако е наета - нарушителят да изплаща на наемодателя стойността на иззетото. Щом е възможно с автомобилите, трябва да е възможно и за други нарушения. Средствата да отиват във фонд за подобряване на околната среда и то - в съответния район. Да се помисли и за случаите, в които отделните източници на шум не превишават допустимите нива самостоятелно, но имат отрицателен кумулативен  ефект, смущаващ околните

ОНЛАЙН ПРОСЛЕДИМОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ НА ДЕЙСТВИЯТА, ПРЕДПРИЕТИ ПО СИГНАЛИ И ПРИ ПРОВЕРКИ. Възможност човек да проверява незабавно онлайн кой, какво и кога е предприел по сигнала му и какъв е резултатът. (Авторката на петицията е сигнализирала за продължаваща цяла нощ “музика”, но дали операторът на Столичен инспекторат, на който му се спеше на 6.08.2024 г към 4:40 е подал сигналът и какво е предприето, след като музиката не беше спряна до 6:30 сутринта - няма как да стане ясно. Стана ясно, че за същата нощ е имало още поне два сигнала, а недоволството във фейсбук групите е още по-голямо.)

ДОСТАТЪЧНО СТРОГИ НАКАЗАНИЯ ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ, ОСИГУРЯВАЩИ ПРЕВЪЗПИТАНИЕ, ОТНЕМАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДРУГИ НАРУШЕНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ВЪЗДЕЙСТВАЩИ ПРЕДУПРЕДИТЕЛНО НА ОСТАНАЛИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩЕСТВОТО

АДЕКВАТНА СПОДЕЛЕНА ЕДИННА БЪРЗО ДОСТЪПНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ИНСТИТУЦИИТЕ С ЕДИННИ БАЗИ ДАННИ, С БЪРЗО ДОСТЪПНА ЧАСТ И ЗА ГРАЖДАНИТЕ. Подобряването на събирането, споделянето и анализирането на информацията е доста важно за планирането и прилагането на адекватни мерки и политики. Такава система би давала възможност за бърза справка - напр. колко пожара са се случили на дадено място; по какви причини; колко сигнала за шумово замърсяване са подадени и за сравнение с други места. Тогава на управляващите би трябвало мигновено да им “светва червена лампа” за засилване на мерките в по-проблемните места!  Да е свързана и с данните за здравословното състояние на населението по райони звучи като лукс, но също необходим.

ПОДОБРЯВАНЕ НА МОНИТОРИНГА НА КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА И НА НИВАТА НА ШУМА ЧРЕЗ ПРИЛАГАНЕ НА ДОСТАТЪЧНО СЪВРЕМЕННИ И КАЧЕСТВЕНИ ТЕХНОЛОГИИ. СЪБИРАНЕ, АНАЛИЗИРАНЕ, ПРОЗРАЧНОСТ И ОНЛАЙН ДОСТЪПНОСТ ДО ДАННИТЕ. ПРИВЕЖДАНЕТО ИМ В РАЗБИРАЕМ ВИД ЗА НЕСПЕЦИАЛИСТИ

…Вероятно горният списък има с какво още да се допълни. 


Разчитаме на будната мисъл,  съвест и професионализъм на работещите по изброените темите!


Проблемът от  струпването на едно място на много необразовани хора  и/или на хора с култура несъответстваща на цивилизационните и законови норми, вземащи пример за незаконно поведение един от друг, е дълбок, многопластов и изисква много съвместна работа на много нива. Невниманието, неглижирането и несправянето с този проблем крият риск не само от още пожари, но и от разпалване на етническо напрежение. Нежеланието и неспособността за съгласувано съвместно управление води и до неефективно разходване на средства и човешки ресурси, до недоверие и най-лошото - до вреди и опасности за здравето и живота на всички ни - без значение от раса и класа.


Призоваваме за нулева търпимост към всяка проява на расизъм, неуважително поведение, нападки, бягане от отговорност и прехвърляне на топката! 


Насърчени сте да подпишете и споделите петицията.


Благодарности на читателя за подкрепата! 


28.08.2024

София

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Стела Апостолова ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...