Приоритети за стабилна и просперираща Европейска България

С копие до ръководството на ПП „ЗД“,

С копие до ръководството на ПП „ПД“,

Уважаеми Народни представители,

С настоящото писмо се обръщаме към вас с колективна молба за припомняне и утвърждаване на най-важните приоритети за страната. Вярваме, че следните въпроси изискват незабавно внимание и адекватни мерки от страна на Народното събрание на Република България:

1. Присъединяване към еврозоната и приемане на еврото в България;
  2. Пълноправно интегриране на България в Шенгенското пространство по суша, въздух и вода;
  3. Изграждане на автомагистрала „Черно море“ като първостепенен приоритет за НАТО, българската икономика и европейския туризъм;
  4. Смяна на държавните регулатори и въвеждане на пакет от закони за противодействие на корупцията, съгласно препоръките на Европейския антикорупционен фонд;
  5. Закупуване на нови модерни наземни системи за противовъздушна отбрана за защита на населението, инфраструктурата и електроцентралите в страната;
  6. Ускоряване на доставката на закупените изтребители F-16 чрез преговори със САЩ и увеличаване на присъствието на бойната група на НАТО в България до бригада;
  7. Ратифициране на Истанбулската конвенция за превенция и борба с домашното насилие чрез промяна на конституцията, ново обсъждане пред Конституционния съд чрез обжалване на предишното решение или интегриране на възможно най-много закони от конвенцията в нашето законодателство чрез пакет от промени в законодателството;
  8. Въвеждане на сурови наказания за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, по примера на текущите законови наказания в страни като Гърция и Италия;
  9. Забрана на употребата в закрито пространство на всички видове наргилета, бездимни устройства и е-цигари поради доказаната им вреда (дори когато не съдържат никотин) и честото съдържание на наркотични вещества в консумативите им (поради липса на регулация в производството и нелегалната наркотична търговия с пълнители онлайн);
  10. Създаване на безплатни национални кампания за препоръчителна ваксинация срещу варицела, хепатит А и менингококови инфекции за подрастващите, както и разширяване на текущата кампания срещу човешки папилома вирус (ЧПВ/HPV), добавяйки безплатен достъп за момчета;
  11. Създаване на механизъм за ускорено разглеждане на дела след максимален брой отводи/самоотводи, за да се избегне умишленото отлагане на правното разглеждане на дела в съда, но и да се гарантира спазването на служебните задължения на съдиите в България;
  12. Увеличаване на срока за валидност на международните паспорти на 10 години, както е в повечето страни в Европа;
  13. Включване на България в програмата за безвизово пътуване на САЩ чрез преговори с посолството на Америка;
  14. Преговори с Република Турция за получаване на безплатна неотложна здравна помощ за българските граждани чрез Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК), по примера на съществуващите споразумения с Република Сърбия и с Република Северна Македония;
  15. Поддържане на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония;
  16. Премахване на недействителните гласове от избирателните списъци и подобряване на процеса по машинно гласуване, за да се гарантира честността на вота и да се намалят манипулациите с невалидни бюлетини;
  17. Въвеждане на единен държавен имотен регистър и ревизиране на критериите за данъчна оценка на жилищата в България;
  18. Промяна в закона за санитарен контрол за хотели, ресторанти, закусвални и столове с цел подобряване на хигиената при приготвянето на храна и ограничаване на разпространението на най-честите причинители на инфекции, на основата на съществуващото законодателство в съседна Гърция;
  19. Увеличаване на ДДС до 30% за всички алкохолни напитки и всички видове електронни цигари, за сметка на намаляване на ДДС до 10% за всички лекарствени продукти и хлебни изделия;
  20. Въвеждане на еднократно двуседмично военно обучение за цивилни през лятната ваканция за всички ученици, навършили 16 години, без медицински проблеми и независимо от пола им, но без задължението да бъдат резервисти или да се запишат в армията.

Вярваме, че вие, като избрани представители на народа, ще проявите необходимото разбиране и ангажираност към поставените от нас приоритети и ще загърбите различията си. Молим ви да разгледате нашите предложения и да предприемете съответните стъпки за тяхното реализиране, за да бъде възможно успешното продължаване на европейския път на страната ни.

Поради серията от извънредни парламентарни избори се забелязва тенденция за липса на стабилна държавна политика, несменяеми регулатори, нарастващи корупционни практики и пълна липса на разбирателство между различните правителствени групи. Надяваме се тази петиция да ви напомни, че „Съединението прави силата“ и че България е част от Европа, а не от Ориента.

Благодарим ви за досегашната ви работа по европейската ни интеграция, въвеждането на лични карти с чип, закупуването на медицински хеликоптери, започването на регулация за продажба на антибиотици, покачването на минималната работна заплата, поддържане на подкрепата за Украйна и завършването на конституционната реформа. Въпреки това, има прекалено належащи проблеми, за които ви призоваваме да сформирате стабилно правителство, а не страната ни да потъва в безвремие!

Благодарим ви предварително за вниманието към тези въпроси и очакваме с интерес конструктивното ви отношение и действия във връзка с тях. Вярваме, че заедно можем повече!

С уважение,
Група български граждани.

Тони Каравасилев, PhD    Свържете се с автора на петицията

Подписвайки се, приемам, че Тони Каравасилев, PhD ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично тази информация в онлайн среда.

Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели: