За пенсиониране на Божидар Димитров, директор на НИМ

Quoted post

Радослав Радев

#237 Re:

2015-08-17 08:18

#236: -  

Здравейте.

Аз съм обикновен гражданин на Р България и нямам нищо общо нито с НИМ, нито с Божидар Димитров, нито с Историческата наука.

Прави ми впечатление, че повечето коментари срещу Божидар Димитров са на лична основа. Склонен съм да приема, че той има много недостатъци, които оставят в сянка за обикновената публика.

Провокиран съм да пиша тук, защото извънредно много ме дразнят нихилистите в България - подписки срещу паметника на Цар Самуил, подписки срещу реставрацията на базиликата и тнт.,

Трябва да се действа дами и господа (трябва да се бачка) и то не по този грозен и недостоен начин както се случва тук-  казвам го без да съм фен на въпросния господин Димитров, просто той върши нещо полезно, което се вижда от обществото.

И обществото ни  не е изградено от историци, така че ваше задължение е, да си разчупите мисленето и да привлечете внимание с някакви сериозни аргументи, идеи и с РАБОТА.

Така наречената фекална вода и всички истории около нея са реклама и не съм сигурен, че ако някой друг "Учен" беше директор на НИМ щеше България някога да чуе, че дори има такава базилика до Плиска.

Поливането с вода е една сериозна реклама. Оказва се, че един 70 годишен пенсионер е доста по адаптивен от доста негови колеги в това отношение.

Аз съм от Варна, ходил съм до Плиска и нямах представа за тази базилика досега. Нито аз, нито някой друг български гражданин или турист е длъжен да изчете сведновековната ни история отпред назад и отзад напред, за да стигне до там и да разпознае това място сред руините.

Чалга стил или не - претенции срещу всичко случващо се там може да имат само хора, които разполагат с по-добри идеи за реализация на целта - Популяризиране на Българската история, както в нашата страна, така и по света.

В Плиска има само едни голи полета, и основи от някогашните величествени сгради. Аз не съм археолог и предпочитам една възстановена, използваема базилика, пред това което е сега.

Не поставяйте себе си над България. Адаптирайте се към света в който живеем - за да има туризъм трябва да има какво да се види в Плиска. За да знаем историята също трябва да има какво да видим. За да имаме Българско самосъзнание и да се гордеем, въпреки настоящето, също трябва да има какво да видим и чуем.

Впрочем подобна е била целта на тези сгради и в миналото, когато са строени. Те са национално богатство.

Трябва някой да показва всичко това -пак да накъртя - с РАБОТАТА СИ.

Работете!

Отговори

Гост

#239 Re: Re:

2015-08-17 10:28:00

#237: Радослав Радев - Re:  

Господине, може би проблемът се крие в това, ча в археологическия резерват "Плиска" липсват информационни табели? Базиликата в Плиска е открита и проучена много отдавна. Много преди ДС-кречеталото Б. Димитров да започне кариерата си.

А знаете ли колко други антични базилики и средновековни църкви в страната са оставени на произвола на времето, макар от тях да има останало повече отколкото в Плиска? Но до много от тях дори няма път! Обаче не разчитайте на ДС-кречеталото Б. Димитров да ги популяризира - той за повечето дори не е и чул!