Не на забраната за забрадките

Гост

/ #113

2016-05-22 18:52

Бурки в България е имало преди 1944 год. макар и много рядко. Аз лично си спомням какъв ужас изпитах като видях, за първи път жена цялата в черно покривало, виждаха се само очите й. Беше до централна баня и тя беше някъде от провинцията. Видях й очите, които ме пронизаха, когато се срещнаха погледите едва ли не с омраза. Минало е толкова време още помня тези големи черни очи, пълни с гняв и нещо неприятно. Бях шокирана и после няколко седмици не можех да спя спокойно. Мислех си, че беше вампир макар че мама ми обясни, че това са жени туркини и те носели такива покривала.. За кърпите е верно и мама носеше дебела вълнена кърпа, когато беше студено, а когато беше топло ни слагаха на главите бели кърпи като тюрбани да ни пазят от слънцето. Така че това е нещо съвсем друго или друг вид забрадка, която няма нищо общо с мюсулманството, даже и с религията. Сега, когато е студено слагаме шапки или големи шалове, но за да се предпазим от студ или слънце..и е по-скоро светски начин на обличане за всички хора. Разбира се, някой прави пари от всичко това и цели да създава проблеми, да създава омраза, страх, напрежение.. както 112 каза:(