СРЕЩУ СВЕТОТАТСТВАТА В ПРЕДАВАНЕТО „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“ ПО БНТ

Марио Димов

/ #61

2016-03-03 08:23

Аз също гледах въпросното предаване и бях /и все още съм/ възмутен от думите, които се изрекоха за св. Серафим Софийски Чудотворец архиепископ Богучарски и Св. Александър Невски. Свидетелство за това, че Св. Серафим е голям угодник Божий е безкрайният поток от хора, който вече десетилетия се стича пред неговите свети мощи. В същото време не мога да се съглася и подкрепя израза „адвокат на дявола”, с който в подписката се определят личности и институции. Смятам, че този съд не принадлежи на мен. Напълно подкрепям призива за „прекратяване оклеветяването на св. Серафим Софийски Чудотворец, св. Александър Невски и други православни светци и светини”. Прочее мисля, че е трудно те да бъдат оклеветени. Те са причислени към лика на Божиите светии и всякакви подобни действия си остават само опити и нищо повече. Както знаем от Светото Писание „Недейте се лъга: Бог поругаван не бива. Каквото посее човек, това и ще пожъне:” /Гал. 6:7/.

Простено! Простете! Най-искрено пожелавам: смирение и лек и спасителен Велик пост.