Не на назначаването на Пеевски, оставка на правителството
#91 |
/ #922013-06-15 11:21Тая нощ сънувах... Tая нощ сънувах такъв страшен сън, какъвто не са сънували ни Фараон, ни Навохудоносор, ни Настрадин ходжа. Ако бях и аз някой Фараон, кой знае какви гладни години и какви мъки на тоя и на оня свят щеше да ми предскаже сънотълкувателят на нашата сляпа екзархия, целомъдреното "Право", което за целомъдрието си два пъти е вече туряно в тъмница от любовницата на Генович ефенди, сир. турската цензура. Но слава богу и дяволу, че съм се родил и аз син на българския израил, та мога и сам да си тълкувам барем своите сънища, ако и да се не отличавам с някакво особено целомъдрие към любовниците на Геновича.... ...Въодушевените граждани с ярост се хвърлиха връх трибуната, и борбата за червиша замяза на гражданска война. От минута на минута тая борба земаше се по-големи размери и близо беше да замяза и на революцията от 48 г., ако шпионите под предводителството на хаджи Иванча Пенчович ефенди не пристигнаха на разорените места. Обершпионътм накачен със сякакви ордени и храчки за способността си да открива съзаклятия, в минута уталожи возтанието и с достойнство на сана си пристъпи да издирва кой е изял тулумът. Но на мястото, отдето грозеше опасност на империята, нямаше вече ни един революционер, освен остатките от трибуната и скопеният президент, който лежеше и записваше в кучешките летописи знаменитият ден. Със съчувствие погледна х. Иванча и него, но горделивият защитник на империята и на червиша стана и вдигна крак, та попръска мястото, дето му скъсаха кожуха, и си замина. "Браво!" — щях да извикам аз от възхищение, като видях, че и кучетата с презрение гледат на шпионите: но приседна ми! Откъде касапниците изгрея едно турско "превъозходителство", пред което раята падна на колене, европейците побягнаха, а турците и шпипоните се приготвиха да ми поемат селямът. "Превозходителството" доближи с конят си и в отговор на теманетата, изсекна се в кривача и с усмивка хвърли сополят си връх шпионите. Сополят се лепна на мундирът на х. Иванча, а х. Иванчо го глътна като теле. "Честит ви сопол, честит во орден" — шепнеха шпионите на х. Иванча, и х. Иванчо гледаше в засмяното лице на "негово превозходителство" и се облизваше. — Кое е това превозходителство? — попитах аз хамалина си. — Не познавашщ ли го? — отговори той. — Тоя е, който скопяваше едно време раята — Мид... — Мидхат!!! — изкрещях аз в ужас и... и пробудих се от сън. "Боже, благодаря ти, че и кучето ми не е шпионин..." беше моята утренна молитва. Първа публикация: в. "Будилник", г. I, брой 2 от 10 май 1873 г. |
|
Петиция за касиране на парламентарните избори от 27 октомври 2024 г. в България
ПОДПИСКА в подкрепа на ГРАЖДАНСКОТО НЕПОДЧИНЕНИЕ и блокада на главен път Бяла-Попово в срок: безсрочен
Преименуване летище Граф Игнатиево на Капитан Димитър Списаревски
Финансиране на кастрационна програма на национално ниво, контрол по ЗЗЖ,ЗВМД,НК325б
ДА ПОДКРЕПИМ ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК!
За ефективна присъда за насилника на Джеси - Стоил Георгиев!!!
Подписка срещу тероризирането с пиратки и бомбички в гр. Пловдив
ОТВОРЕНО ПИСМО – ВЪЗВАНИЕ В ПОДКРЕПА НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА И ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КАНОНИЧНАТА СЪБОРНОСТ НА ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА
Има ли нещо, което искате да промените?
Промяната не се случва, ако мълчите. Авторът на тази петиция се изправи и предприе действия. Ще направите ли същото? Стартирайте социално движение, като създадете петиция.
Стартирайте собствена петицияДруги петиции, които може да Ви интересуват
Отнемане лиценза на Energo Pro България
1434 Създадено: 2024-12-27
Опазване на територията на Природен парк „Сините камъни“ и възражение срещу намаляване на площта му
1721 Създадено: 2024-11-26
Да върнем истинския глас на навигацията на Google!
692 Създадено: 2025-01-14
ПЕТИЦИЯ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ДИМИТЪР ДИМИТРОВ ОТ ДЛЪЖНОСТ ДИРЕКТОР НА ОП ЕКОРАВНОВЕСИЕ - ГР. СОФИЯ
1827 Създадено: 2024-11-22
Отворено писмо от група читалища относно резултатите от Програма „Читалища“ на Министерство на културата публикувани на 9 декември 2024 г.
430 Създадено: 2024-12-17
Петиция в подкрепа на Пело Кръстев - журналист, борещ се срещу олигархичния модел, застигнал българската свободна журналистика
428 Създадено: 2024-12-29
Справедливост За Ивет Стайкова
417 Създадено: 2025-01-12
Основен ремонт на отсечка /2,3км/ от път с номер VAR 2028 /от с. Долище до гр. Варна/ непосредствено след кръговото посока с. Долище
375 Създадено: 2024-12-16
В подкрепа на служителите в магазини и супермаркети
355 Създадено: 2024-12-20
Петиция в подкрепа на профил "Предприемачески" и връщането му в списъка на STEM профилите
298 Създадено: 2025-01-06
За по-адекватни мерки за българските майки и деца
295 Създадено: 2024-12-17
Петиция в подкрепа на Златина Иванова- директор на училище, бореща се срещу олигархичния модел, застигнал българската образователна система
877 Създадено: 2024-12-14
ВТОРА КАТЕГОРИЯ ТРУД ЗА УЧИТЕЛИТЕ
12749 Създадено: 2024-10-12
ДОЛУ РУСКИТЕ РЪЦЕ ОТ УКРАЙНА!
465 Създадено: 2024-12-03
ПОДКРЕПА ЗА ДОЦЕНТ СТЕФАН ДЕЧЕВ
182 Създадено: 2024-12-23
За въвеждане на забрана за използване на пиротехнически средства на територията на България
17648 Създадено: 2020-12-30
НЕ на родителското отчуждение и ДА на споделеното родителство
636 Създадено: 2023-12-14
Задължителни, БЕЗПЛАТНИ ранни генетични тестове за всички бременни!
111 Създадено: 2024-12-16
НЕ на преместването на кучетата от "Асенова крепост"
105 Създадено: 2025-01-10
Подписка в подкрепа на искане за налагане на мораториум
98 Създадено: 2025-01-14