Искане за ВЕТО на Приетите на извънредно заседание на НС от 19.04.2024 г. изменения на ЗООС и ЗУТ, внесени от народните представители ДОБРЕВ;АНАСТАСОВ;ХАМИД

Свържете се с автора на петицията

Какво още можем да направим?

2024-04-26 07:23:02

Според Конституция на Република България:

Чл. 150. (1) Конституционният съд действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Спорове за компетентност по т. 3 на ал. 1 от предходния член могат да се повдигат и от общинските съвети.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) Всеки съд по искане на страна по делото или по своя инициатива може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на несъответствие между закон, приложим по конкретното дело, и Конституцията. Производството по делото продължава, като съдът, чието решение е окончателно, постановява съдебния акт след приключване на производството пред Конституционния съд.
(3) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) Главният прокурор може да сезира Конституционния съд с искане по чл. 149, ал. 1, т. 2, 5, 6 и 7.
(4) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2006 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) Омбудсманът може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.
(5) (Нова - ДВ, бр. 100 от 2015 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) Висшият адвокатски съвет може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

Ще се намерят ли 48 депутати, които да сезират Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на скандалните промени на ЗНИ, които бяха приети в петък, с които се нарушават правата на гражданите за здравословна околна среда?

Нека бъдем активни и да настояваме нашите народни представители да сезират НЕЗАБАВНО Конституционния съд!

 


Инициативни комитети и граждански сдружения в България



Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

  • Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.



Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...