За монтиране на камери и изграждане на обозначени изкуствени неравности с цел ограничаване на скоростта на бул. “Черни Връх” в участъка между бул. “България” и бул. “Джеймс Баучер”.

Свържете се с автора на петицията

Подаване на предложения към СОС и други компетентни държавни органи.

2022-08-10 14:11:35

Здравейте!

Първо, благодаря на всички за подписите и коментарите! Радвам се, че има желание за предприемане на мерки, които да преобразуват бул. "Черни Връх".

През последните седмици се ангажирах с това да разуча (по релевантните наредби в сегашното законодателство) какви възможности би имало за инфраструктурни решения, които да ограничат високата скорост по този булевард.

В резултат на това проучване съставих следното писмо с предложения, адресирано към:

1) Георги Георгиев - Председател на Столичен общински съвет (georgi.georgiev@sofia.bg)
2) Кристиан Кръстев - заместник кмет по направление “Транспорт и градска мобилност” (kristian.krastev@sofia.bg)
3) Малина Крумова - Председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (mkroumova@sars.gov.bg)
4) Константин Павлов - кмет Лозенец (k.pavlov@lozenets.eu)

В следствие на фаталната катастрофа на 5ти юли 2022 година, обществения интерес изявен в петицията (https://www.peticiq.com/369591), и общественото обсъждане проведено в 35то СЕУ на 14ти юли 2022 година, изпращам:

Предложения за мерки взети от Столична Община като отговорник към пътните участъци от първостепенната улична мрежа и съгласно НАРЕДБА № РД-02-20-10 ОТ 5 ЮЛИ 2012 Г. ЗА УСЛОВИЯТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ ИЛИ МОНТИРАНЕ ВЪРХУ ПЛАТНОТО ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ИЗКУСТВЕНИ НЕРАВНОСТИ И НА ДРУГИ СРЕДСТВА ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА СКОРОСТТА НА ДВИЖЕНИЕ И ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ТЯХ:

 

1. За участъка на бул. „Черни Връх” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Свети Наум” (в двете посоки на движение) съгласно наредбата да бъдат изградени едно от следните средства за органичаване на скоростта на движение:

а) Според приложение № 2, схема 3 да бъдат изградени две повдигнати пешеходни пътеки, преминаващи напречно цялостната широчина на булеварда и разделящи участъка между двете кръстовища на приблизително три равни части.

б) Според приложение № 2, схема 1Б да бъдат изградени две изкуствени изпъкнали напречни неравности с трапецовидно напречно сечение при надлъжен наклон до 5%, преминиващи напречно цялостната широчина на булеварда (освен в затворенага част с останалите трамвайни релси) и разделящи участъка между двете кръстовища на приблизително три равни части.

в) Да бъдат поставени две т. н. „скоростни възглавници” преминаващи напречно цялостната широчина на булеварда и разделящи участъка между двете кръстовища на приблизително три равни части.

 

2. За кръстовището на бул. „Черни Връх” с бул. „Свети Наум” и бул. „Арсеналски” съгласно наредбата да бъдат изградено едно от следните средства за ограничаване на скоростта на движение:

а) Според приложение № 2, схема 2 и съгласно условията на чл. 8, ал. 2 и по реда на чл. 21, ал. 3 в наредбата, да бъде изградено повдигнато кръстовище с цел възпрепятсване на тенденциозните бързи потегляния от светофара както и преминаването с превишена скорост при зелен светофар.

б) Според приложение № 2, схема 6 да бъде заменено сегашното кръстообразно кръстовище със стандартно кръгово кръстовище.

 

3. За участъка на бул. „Черни Връх” между бул. „Свети Наум” / „Арсеналски” и бул. „Джеймс Баучер” (в двете посоки на движение) да бъдат изградени едно от следните средства за ограничаване на скоростта на движение:

а) Според приложение № 2, схема 9 да бъде изграден едностранен (централен) остров в оста на пътя по индивидуален проект, който да бъде с широчина минумум два метра и да стесни пътните ленти във всяка посока на движение от две до една. Този остров да бъде прекъснат само на места с необходимост от престрояване в двете посоки на движение на булеварда от странични улици, или при пешеходни пътеки.

б) Според приложение № 2, схема 1В да бъдат изградени три изпъкнали изкуствени напречни неравности с трапецовидно напречно сечене при надлъжен наклон от 5% до 10% преминаващи напречно цялостната широчина на булеварда и разделящи участъка между двете кръстовища на приблизително четири равни части.

 

Вярвам, че имплиментацията на предложените инфраструктурни мерки, съгласно релевантната наредба ще доведат до значително понижаване на броя тежки ПТП-та в тези участъци на бул. „Черни Връх”, както и до подобряването на качеството на живот за жителите на района.

 

Благодаря ви за времето и обърнатото внимание. Надявам се да бъдат приети, приоритизирани, и разработени тези идеи в цялостен проект за преобразуване на този булевард така, че той да стане пример за какво би могло да се постигне при ефективно съвместно действие на Столична Община и всички други компетентни органи.

 

Поздрави,
Пламен Вълков


Пламен Вълков



Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

  • Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.



Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...