За връщане на старата система при телк комисиите! За не спиране пенсионните и социални плащания на хора, спазили три месечния предварителен срок за подаване на документи!

  С въвеждането на новите правила за случайния принцип на разглеждане на документите от Телк комисии, се получиха много дълги забавяния, загуба на документи по ел. път, неяснота и неинформираност за чакащите, какво се случва, кога и къде ще се разглежда досието им, и още много други проблеми. Всички водещи само до едно незнание и дълго чакане. Без никакви известия. Без нищо. Другият проблем произлизащ от това забвяне е свързан с отказът на НОИ да изплаща пенсиите на подалите документи в три месечен предварителен срок, както е прието по закон,и според който закон не трябва да се спират социалните и пенсионни плащания на спазилите гореспоменатия срок. Но изглежда тоя закон не се спазва, и това лишава много хора с различни заболявания и увреждания от необходимата им месечна финансова подкрепа.

 Това е геноцид! Страшен геноцид към най- слабите и беззащитни хора от нас! От нашият народ! Хора с увреждания, хора със заболявания, на които, след като им се прекратят и пенсиите и здравните осигуровки, заради заабвянията в телк комисиите и поради неспазване на закона за това не прекратяване от НОИ, остават и без право на медицинска помощ. И без лекарства.

 Не бива и не можем да оставим нещата така! Хората с увреждание не са опитни мишки, за да се поставят в такива условия на оцеляване, сякаш, за да се види колко ще издържат!

 Приканавам ви, моля ви, да се включите в петицията, която да изпратим в Министерския съвет! Да не оставаме равнодушни към тия наболели проблеми, които засягат всички ни без значение от здравният ни статут, като едно общество

    Нашите настоявания са:

 1 Да се спре незабавно нововъдената система в Телк за разпределение на случаен принцип, която не е достатъчно добре обмислена и създава много допълнителни трудности, както за пациенти, така и за лекари! Да се върне старата система, като всички досиета на пациенти, които още чакат ново решение, да бъдат или разгледани по най- бърз начин на мястото, където са разпределени, или, ако това не може да стане в рамките на 1 седмица, досиетата да бъдат върнати на Телк по местожителство с настояването за бързо решение в рамките на не повече от 1 месец, като се има предвид факта за неспазения тримесечен срок за извършване на посочената по- горе дейност!

  2 Настояваме за неспиране пенсионните и социални плащания на хора, които са подали документи в три месечен предвартителен срок и още нямат ново експертно решение, така, както е предвидено по закон, но тоя закон не се спазва! Настояваме тоя закон да започне да се спазва, за да не остава нито един нуждаещ се човек без финансова подкрепа!

3 Настояваме при излизане на ново експертно решение, даващо право на инвалидна пенсия, всички видове изплащания да не се бавят повече от 1 месец, за да не остават такива хора без нужната им месечна финансова подкрепа!

4 Настояваме Телк комисиите, които са забавили разглеждането на пациентско досие повече от три месеца, да нямат правото да изискват нови документи, когато в досието на пациента са налични всички посикани от писмото за Телк такива и при подаването са били валидни! Това искане на някои комисии за представяне на нови документи при неспазен от тяхна страна срок, води до нови усложнения и стрес сред пациентите, които не знаят дали ще успеят да набавят всичко, тъй като има вероятност лекаря специалист или личният лекар да отсъстват, което води до невъзможност за издаване на направления и извършване на прегледи от специалист! Освен това нужните за Телк документи се набавят в продължение на една година, и не е редно пациентите да тичат в рамките на няколко дни от лекар на лекар, и то при условие, че имат цяло досие в електронната система

5 Натояваме НОИ да започне спазването на законно приетите промени за хората с увреждани по член 1016, ал. 2, според които промени не трябва да бъдат спирани пенсионните и социални плащания на подалите документи за Телк не по- късно от три месеца преди изитичане на старото ексертно решение!

6 Настояваме РЗИ да изпраща навреме, спазвайки узаконения за дейността срок, информация при забавено Телк решение на пациенти до НОИ, Нзок, Агенция за социално подпомагане, Агенция за хората с увреждания, Национална агенция за приходите и общината!

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Ели Димитрова ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...