За външен одит на САС и прозрачни правила при разпределението на особени представители

Кой е засегнат?

Всички адвокати в България. Целта е външният одит да стане обичаен и регулярен и да се включи в законодателството ни след като се приложи на практика за дейността на Софийски адвокатски съвет и демонстрира добавена стойност за подобрение на процесите за прозрачност при разпределението на особените представители.

Това е мощен, доказан и признат метод в Европа за отчет и прозначност на органите на адвокатурата към нейните членове.

В случая, текущата липса на ясни правила и обективни критерии за подбор на особени представители от Софийски адвокатски съвет води до концентрация на привилегии в ръцете на определени лица. Това ограничава професионалното развитие на много колеги и лишава гражданите от достъп до качествена правна защита.

Законът предвижда, че определянето на особени представители се извършва от адвокатския съвет. От тук нататък Софийски адвокатски съвет е направил следното:

На първо място незаконосъобразно е ограничил избора на особени представители да бъде само между колегите, които са вписани в списъците на НБПП, видно от Правилата за определяне на адвокати служебни и резервни защитници и особени представители“.

И на второ място, в  противоречие със собствените си правила, САС определя особени представители извън този списък, като най-обезпокоителното е, че тези назначения се правят без критерии, въз основа на лични предпочитания и преценка.

Ако настоящите практики продължат без необходимите промени, системата ще остане основана на манипулации и зависимости.

Необходимо е да бъде извършен външен одит, който да осигури обективни и независими заключения със следните задачи:
1. Разкриване на евентуални злоупотреби при определянето на особени представители, включително фаворизиране на определени адвокати, конфликти на интереси, неравномерно разпределение на дела, липса на прозрачни критерии за избор, използване на лични връзки, оказване на натиск, съзнателно заобикаляне на правилата, възлагане на големи и финансово значими дела на малък кръг от лица и липса на отчетност за решенията.
2. Посочване на слабостите в системата, които я правят уязвима за тези проблеми.
3. Предлагане на правила, които да гарантират справедливост и прозрачност.

Каква е практиката в други държави:

Държавите, които разчитат само на вътрешни проверки без задължителен външен надзор са Албания и Литва.

А ето къде външният одит на адвокатурата е законово изискване:

Немският закон за адвокатите Bundesrechtsanwaltsordnung - BRAO
Член 89 BRAO (Prüfung der Haushalts- und Wirtschaftsführung) - адвокатските камари подлежат на външни независими одити на финансовото им управление. Всяка адвокатска камара е задължена да поддържа отчетна документация и да осигурява външна проверка, за да гарантира, че финансите ѝ се управляват в съответствие със закона и стандартите за отчетност.

Френските адвокатски камари (Ordres des Avocats) също подлежат по закон на задължителен външен одит. Всеки Орден е задължен да поддържа годишна отчетност, която да бъде одитирана от независими одитори. Според Loi n° 71-1130 du 31 décembre 1971 , адвокатските камари трябва да осигурят прозрачност в управлението и да гарантират, че всички дейности са в съответствие със законовите изисквания и добрите практики за управление на ресурсите.

Задължителен външен одит и в Испания - Colegios de Abogados. Според Ley 2/1974 sobre Colegios Profesionales и устава на испанската адвокатура, всяка адвокатска колегия е задължена да поддържа отчетност, която трябва да бъде одитирана от външни, независими одитори.

В Австрия също е задължителен външният одит - Rechtsanwaltsordnung - RAO. Всяка регионална адвокатска камара трябва да бъде одитирана задължително от независими външни одитори.

Нидерландската адвокатска асоциация (Nederlandse Orde van Advocaten) по закон подлежи на задължителни редовни проверки и одити от външни органи, за да се гарантира, че техните професионални дейности отговарят на стандартите за прозрачност и етичност.

В настоящия случай, смисълът на одита е да предизвика промяна в процеса на разпределение на особени представители от Софийския адвокатски съвет. Нека всички адвокати от САК имат равен достъп до възможността да бъдат избрани за особени представители без лични предпочитания, връзки или субективни фактори да влияят на разпределението.

Подписвайки се, приемам, че Blaga Thavard ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели: