ЗАБРАНА ЗА УПОТРЕБА, СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ И МАСОВО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА РАЙСКИ ГАЗ ОСВЕН ЗА МЕДИЦИНСКИ И ПРОМИШЛЕНИ ЦЕЛИ

Към днешна дата всеки трети тийнейджър и подрастващ се и сблъсквал или опитвал с така привлекателното модерно средство за антистрес и разтоварващ психоактивен опиум - диазотен оксид или познатото име "райски газ".

Използването на този газ извън неговото предназначение става все по-популярно занимание в нощните клубове и барове, но трябва да сме наясно, че злоупотребата с него може сериозно да навреди на здравето ни.Райският газ се използва като наркотик инхалант, тъй като имахарактерно психоактивно действие. Тези ефекти са били познати още в края на 18-ти век. В днешно време райският газ е изключително достъпен и с него често се злоупотребява.

Диазотен оксид се предлага в много магазини, клубове и заведения под формата на капсули, флакони и бутилки. Газът може да се вдишва директно, но най-често с него се пълнят балони, от които след това се приема. Освен че газът е опасен за здравето, флаконите са сериозен замърсител на околната среда и отпадъкът е често срещана гледка по улиците и в градските паркове.

Съществуват и други газове, които се вдишват в търсене на психоактивни ефекти. Т.нар. инхаланти често се смятат за безобидни и затова тяхната вреда е значително подценена. Те обаче могат да доведат до краткотрайни, но и дълготрайни последици и щети върху тялото.

Ефектите на райския газ върху психиката и тялото са краткотрайни и може да бъдат:

• Еуфория
  • Замайване
  • Звукови и визуални халюцинации
  • Намалена чувствителност към болка
  • Дезориентация и объркване
  • Мускулни спазми
  • Неконтролируем смях
  • Изтръпване и отпускане на мускулите
  • Влошена координация и липса на баланс
  • Параноя

Една от главните причини за опасността на райския газ като инхалант е, че в медицината използваният газ е смес от райски газ и кислород, докато в масово продаваните флакони се съдържа 100% диазотен оксид. Докато трае вдишването от балона, пълен с газ, до мозъка не достига никакъв кислород, което може да доведе до припадък, задушаване и мозъчни увреждания.

Някои от често срещаните ефекти на вдишването на райски газ са загуба на баланс и равновесие,както и значително понижена чувствителност към болка. Тази комбинация предразполага към контузии, инциденти и различни по вид наранявания.

Прекомерната употреба на райски газ с развлекателна цел може да доведе до редица здравословни нарушения:

• Неврологична дисфункция
  • Опасен дефицит на витамин Б12
  • Смърт на неврони
  • Атаксия – затруднения при ходене и загуба на равновесие
  • Изтръпване на крайниците
  • Отслабване на имунната система
  • Боцкане и неприятни усещания в крайниците (знак, че периферната нервна система е увредена)
  • Проблеми с дишането
  • Необратими увреждания на черния дроб, бъбреците, сърцето, костния мозък
  • Необясними промени в настроението
  • Възпаление на гласните струни
  • Депресия, тревожност и дори психоза
  • Анемия
  • Хрема
  • Промени в сърдечния ритъм
  • Гърчове
  • Увреждания на гръбначните прешлени
  • Загуба на белодробна функция и затруднения с дишането
  • Мускулна атрофия
  • Проблеми с концентрацията
  • Загуба на памет
  • Увреждане на слуха и зрението

Възможни краткотрайни нарушения, които се наблюдават след вдишване на райски газ, са:

• Спад в когнитивните способности
  • Припадък
  • Рязко понижаване на кръвното налягане
  • Замайване
  • Неясна реч
  • Забавени рефлекси
  • Гадене
  • Затруднено фокусиране на зрението
  • Възпаление и раздразнение на гърлото

Затова ако разпространението му продължи освен за медицински и промишлени цели, има риск от увеличен брой младежи с психосуматични нарушения, вегетативни нарушения на нервната система, сърдечна недостатъчност, шок, дори фатален край от прекомерна злоупотреба.

Нека спрем ТОВА! Нека спасим ДЕЦАТА НИ!

Подписвайки се, приемам, че Далия Тошева ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели: