Против възстановката на двореца на Асеневци върху хълма Трапезица

Подкрепям въстановките, мразя крадците.

/ #10

2015-01-17 11:55

Няма нищо лошо в това да се възстановяват културни паметници, било то и от руини нагоре. Това е практика навсякъде в Европа и не е от вчера. Занимавам се с възстановки близо десетилетие и знам че това не е вредно за обществото и културата на страната. Проблема за мен е друг - първо че се опасявам че Божидар Димитров (Голямата Панда) ще излапа парите и ще се изсере на метеното, понеже съм виждал снимки от възстановките на крепостта в родния му град Созопол и е направена с гъза си. Втория ми проблем е с автентичността. Тия хора не ползват модели от български крепости за модел, ами гледат Константинопол или античността. Не може нещо което е градено и достроявано 12-14ти век да се реставрира по модел от 8-9ти век. Просто не става така. Ако обиколят малко из Сърбия ще видят прекрасни запазени крепости които стоят до бойните кули, дори повече. Съответните крепости по онова време са били същите като българските. Незнайно защо Трапезица към момента се строи по модела на Константинопол който е няколко века по-стар от Трапезица. 

Искам да се възстановят българските крепости, но искам да се прави както трябва, затова подкрепям тази петиция!