ИЗЯСНЯВАНЕ НА СЪБИТИЯТА ОКОЛО СМЪРТТА НА 3-ГОДИШНО ДЕТЕ

ПЕТИЦИЯ ОТНОСНО ИЗЯСНЯВАНЕ НА СЪБИТИЯТА ОКОЛО СМЪРТТА НА 3-ГОДИШНО ДЕТЕ

ДА ПОСЛУЖИ ПРЕД СЪОТВЕТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ

През м. януари 2024 г. станахме свидетели в социалните мрежи на събитията преди и след смъртта на 3-годишният Марин Аршов Йорданов, донякъде показани, донякъде прикрити от майка му Арша Йорданова. Детето и неговият брат биват настанени в приемно семейство около края на 2021-началото на 2022 г. поради липсата на родителски капацитет от страна на майката, след което реинтегрирани през юни 2023 г. В приемното семейство децата не са боледували, докато 6 м. след връщането им при майката здравословното им състояние се влошава нееднократно до степен да изисква спешна лекарска намеса... докато се стигне и до смъртта на Марин.

На 28.12.2023 г. малкият Марин постъпва в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в крайно тежко състояние. Въпреки усилията лекарите, състоянието е необратимо и смъртта на детето е констатирана на 05.01.2024 г. След като тези обстоятелства са подробно представени в социалните мрежи, се събира неотчетена голяма сума пари за погребението на детето с помощта на множество загрижени хора. В следващите няколко месеца майката представя различни версии за случилото отново в социалните мрежи, както и в няколко интервюта в нерегламентирани медии, в които обвинява лекарите в немарливост по отношение на състоянието на детето й. Същевременно изтича запис, направен от самата Арша Йорданова, от болницата, от който става ясно, че дори не е присъствала до детето си във времето на неговото влошаване с много висока температура, посиняване и повръщане. Детето е било оставено при "детегледачки' без съответния лиценз, които са изчаквали идването на майката, за да бъде той приет по спешност в болница. След смъртта на детето майката демонстрира охолен живот по почивки и нощни заведения, докато за погребението на детето бяха събирани дарения.

Поради всичко това, имаме основания да се съмняваме в неглижиране от страна на майката Арша Йорданова на здравословното състояние на малкият Марин, което в крайна сметка за огромно съжаление е довело до неговата смърт. Молим за изясняване от страна на съответните институции на събитията около смъртта на детето и потенциалните действия и бездействия на неговата майка.

Подписвайки се, приемам, че Граждани ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели: