Подписка за запазване на обучението от 5-ти до 7-ми клас в МГ

Гост

/ #560 Re:

2012-02-27 13:32

#559: -

Еми как да искат да станат учители и научни работници като заплатите в сектора са СМЕШНИ - защо и как да го направиш, когато като IT специалист ще имаш заплата няколко хиляди, а като учител десет пъти по-малко? Трябва да си луд идеалист или другият в семейството да печели добре, а ти да се блъскаш просто за спорта....Преподавател вече не е елитна професия - всички деца искат да станат футболисти и манекенки... Това е резултат от проповядваните на обществото ценности + гениалните идеи и задружните усилия на реформаторите от периода на прехода. Може да продължим да си говорим за съсипаното висше образование - как в борбата за повече студенти (което в момента значи повече пари) в преди елитните специалности вече се влиза с оценка от матура(която покрива само базови познания!!!) .... как сега ми идват на интервю за работа разни абсолвенти, завършили уж IT специалности пък без грам познания и умения дори по задължителните предмети от първи курс.... Имете ли представа колко от по-младите ми колеги, които иначе са умни хора не могат да пишат? Това означава каша в началното образование - "изпуснати" са поради смяна на програмите или прекалено малко часове? Ясно е, че ще има страшна криза за кадри само след десетина години, но вместо да се помисли как да се подобрят условията така че да бъдеш учител да стане отново привлекателно и да се анализират и отсеят добрите и лошите практики, това което мислят нашите гениални реформатори се свежда до закриване на специализирани паралелки, намаляване на часовете по основните предмети и изказвания от типа "Децата да си играят повече и да учат по малко...", а мерси - вашите си ги гледайте така за моите ми оставете право на избор! Нека да не позволим да се съсипе поне гимназиалното образование - то засега все още държи фронта и имиджа все още е с покритие.