Забрана за продажба на психостимулиращи субстанции и напитки на лица под 18 години

С настоящото политическа партия “Единение” инициира общонационална петиция, към която каним да се присъединят всички български граждани, активисти и граждански организации.

Все по-често ставаме свидетели на агресивно и неконтролируемо разпространение на субстанции и вещества със психотропно и психоактивно действие. Най-често засегнати от това са непълнолетни лица, които са изложени на активна реклама и предлагане през социалните мрежи и сайтове за онлайн търговия.

Рискът за тяхното психическо и физическо здраве е огромен. Нито една институция в страната не поема отговорност за опазване здравето на подрастващите, от посегателството на една индустрия, доближаваща се до незаконното разпространение на дрога. Не съществуват реални механизми за проследяване на произхода, състава, за обследване на въздействието, което предлаганите вещества имат върху употребяващите ги лица.

Още по-опасно е че те се предлагат под невинната форма на здравословни, енергизиращи, подпомагащи активността напитки и хранителни добавки. Енергийните напитки се разпространяват свободно и без ограничения на лица под 18 години.

За да поемем отговорност и да се погрижим за здравето на децата и подрастващите настояваме Народното събрание, в спешен порядък, да приеме вече закъснелите промени в Закона за здравето, с които да ограничи разпространението на енергийни напитки сред лица под 18 години. Да се забрани предлагането им под всякаква форма и на всякакви лица от търговски обекти в близост до детски градини, училища, центрове за извънучилищна дейности, читалища и т.н.

Да се приеме определение за енергийна напитка, което категорично да изключва всякаква възможност за заобикаляне на закона и предлагане на вредни за здравето субстанции под заблуждаващи наименования.

Подписвайки се, приемам, че ПП ЕДИНЕНИЕ ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели: