Отворено писмо - Подписка срещу решение на Св. Синод, относно приета Синодална наредба

Отворено писмо - Подписка срещу решение на Св. Синод, относно приета Синодална наредба ЗА ИЗБОР НА ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТИ

 

Възлюблени в Господа,

Считаме, че приетата Синодална наредба ЗА ИЗБОР НА ЕПАРХИЙСКИ МИТРОПОЛИТИ погазва законните права не само на епархийските избиратели от Сливенска епархия, но чрез нея ще бъдат погазени и правата на участниците в избора за Български патриарх и на всички последващи митрополити, заложени в Устава на Българската православна църква. Ставащото сега води до уронване престижа на нашата родна Църква в очите на българското общество. Процедурата за избор на митрополит не е изолирана от общата логика и замисъл на Устава на БПЦ. Нейната необмислена и драстична промяна води до колизии с основни принципи, на които е изграден този документ. Няма и не може да има канонически избор без предварително проведен уставосъобразен и одобрен от Светия Синод епархийски избор. В един широк смисъл цялата процедура е канонически избор, включително и епархийският, който е първият подготвителен стадий на каноническия избор. Тази логика е заложена от нашите предшественици възрожденци при основаването на Българската екзархия и при съставянето на първия Екзархийски устав (1871 г.). Тогава те са изяснили мотивите при постановяването на т. нар. „епархийски избор“: „Народът отдавна иска да участвува в избирането на пастирите си. Желанието му трябва да се уважава и по друга причина – когато се избере пастирът и от епархията, той се повече утвърждава в епархията си“ (Из реч на митр. Панарет Пловдивски – Църковно-народният събор 1871 г.) Когато изборът е редовен, при каноническия избор не може да не се избере никой, защото това означава лични преценки и пристрастия и отмяна, и погазване на института на епархийските избиратели. Това означава, че резултатът се е разминал с очакванията и се търси начин да се достигне до желан резултат чрез груби, субективни нарушения на Устава и да се срине авторитетът на БПЦ, за която са отдали живота си достойни архиереи. Нека подкрепим тази петиция срещу решението на Св. Синод за касиране на епархийския избор в Сливенска митрополия и срещу синодалната наредба за промяна в реда за избор на митрополити. Ако това не бъде направено, ви призоваваме за молитвено събрание на 12 и 13 март 2024 г. пред сградата на Св. Синод в София.

С нами Бог!


За спазване на Устава на БПЦ    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам За спазване на Устава на БПЦ да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...